Dokuma'nın Geleceği Ortak Akılla Belirlenecek - Son Dakika
Yerel

Dokuma'nın Geleceği Ortak Akılla Belirlenecek

Dokuma\'nın Geleceği Ortak Akılla Belirlenecek

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma’nın yol haritasını belirlemek için meclis kararıyla sivil toplum kuruluşları, üniversite, esnaf ve ticaret odaları ile siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu kuracaklarını belirtti.

25.12.2014 11:31

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma'nın yol haritasını belirlemek için meclis kararıyla sivil toplum kuruluşları, üniversite, esnaf ve ticaret odaları ile siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu kuracaklarını belirtti.

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in hatırası olan ve 1956'da temeli atılan, 1961'de üretime başlayan Dokuma İplik Fabrikası'nda yaşanan belirsizliğin sona erdiği bildirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2003'te üretimi durdurulan Dokuma İplik Fabrikası'nı 2004'te Kepez Belediyesi'ne devrettiği, dönemin belediye başkanının da 488 dönümden oluşan Dokuma İplik Fabrikası'nın "üst kullanın hakkını", 49 yıllığına ihalesiz bir şekilde özel bir şirkete devrettiği belirtilirken, dönemin Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasi partilerin oluşturduğu Dokuma Çalışma Grubu'nun açtığı dava sonucu, yargı tarafından tahsis işleminin iptal edildiği hatırlatıldı. İdari yargı sürecinin bitmesinin ardından ise Kepez Belediyesi'nin, Dokuma alanındaki üst kullanım hakkının iptali için tapu tescil davası, şirket ise masraf ve yoksun bırakılan karları iddiasıyla 369 milyon 768 bin 395 liralık alacak davası açtığı ifade edildi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma'nın, fabrikaların, depoların, sosyal tesislerin ve idari binanın yer aldığı 238 dönümden oluşan yeşil alan kısmının planlamasını yapmak amacıyla çalışma grubu kuracaklarını açıkladı. Başkan Tütüncü, çalışma grubunun kurulması için de Kepez Belediye Meclisi'nin Ocak 2015 toplantısında karar alacaklarını, çalışma grubunda Mimarlar Odası'ndan 2, İnşaat Mühendisleri Odası'ndan 2, Peyzaj Mimarları Odası'ndan 2, Antalya Ticaret Odası'ndan 1, Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nden 1, Antalya Ticaret Borsası'ndan 1, Belediye Meclis'te yer alan Ak Parti'den 1, MHP'den 1, CHP'den 1'er ve Akdeniz Üniversitesi'nden( mimarlık iktisat yapmış akademisyende) 1 temsilcinin yer alacağını kaydetti.

UZLAŞIYLA ORTAYA ÇIKAN PROJEYİ UYGULANACAK

Grubun, 2 ay süren bir çalışma yapacağının bilgisi veren Başkan Tütüncü, "Dokuma ile ilgili kim ne düşünüyor? Bu alanı nasıl planlayalım? Alanda ne olsun? Ne kadar uzman varsa, kimin ne kadar fikri varsa dinlesinler; parti temsilcileri de kendi partilerinde oluşan görüşü partilerine aktarsınlar istiyoruz. Çalışma grubu, 2 aylık bir çalışmanın ardından bir rapor hazırlayacak. O raporu, belediye meclisinde okutacağız ve kayıtlara geçireceğiz. Kabul gören bir yol haritamız olacak. Çalışma grubun raporu, Dokuma'da yol haritamız olacak. Rapordan sonra uygulama projesini de meslek odalarıyla birlikte hazırlayacağız. Ortak akılla, uzlaşıyla ortaya çıkan projeyi uygulayacağız. 2016'da şehir parkının yapımına başlatacağız. 2018'te de kurdelesini keserek, Antalyalıların hizmetine sunacağız" dedi.

Başkan Hakan Tütüncü, kent parkıyla ilgili fikirlerini, önerilerini de şu şekilde açıkladı:

"Dokuma arazisinin park alanı olan ön kısmını, kent parkı çalışmasıyla Antalya'ya kazandıralım arzusundayız. Bir tane bina yıkmadan, bir tane ağaç kesmeden, yeni bir bina ilave etmeden, mevcut binayı restore ederek Dokuma'yı ayağa kaldırmak istiyoruz. Dokuma Fabrikası'nı, tarihi kimliği ile buluşturarak adeta 1961'lerde açıldığı gibi restore ederek, Antalya'ya güzel bir şehir parkı olarak kazandıralım arzusu içerisindeyiz. Arazi de bulunan her binaya bir fonksiyon yüklemeyi düşünüyoruz. Mesela, fabrika binasında çok amaçlı salonlar olabilir. Atölye binaları, depolar ise resim, heykel, sahne sanatları, drama gibi sanat atölyesi olarak hizmet verebilir. Fabrikanın batısındaki trafo binasını güzel bir şehir kütüphanesi yapabiliriz. Arazideki her şey trafosundan kaldırım taşına kadar, banklarından binalarının her türlü iç tefrişatına kadar 1960'ların mantığı ile restore edilmesini arzu ediyoruz. İşçi yemekhanesinde düğünler yapılırdı. O düğünleri yeniden canlandırmak arzusundayız. Fabrikanın girişinde sol tarafta bir kreş binası var. Kreş binasını, 1960'ların oyuncakları düzenleyerek oyuncak müzesi haline getirebiliriz. Çalışanların, 13 bin adet klasörden oluşan özlük dosyaları var. Fabrikada çalışanların çocukları ve torunları, babalarına, dedelerine ait bilgileri özlük dosyalarında görebilirler. Küllenmiş hatıraları tekrar gün yüzüne çıkarabiliriz. Böylece şehir hafızasına katkı sunarız. Fabrikanın giriş kapısının önüne dönemin servis araçları olan Magirus Apolla otobüs koyacağız. Antalyalılar, çalışmalar bittiğinde Kapıdan içeri girildiğinde bir dönem filminin setindeymiş gibi bir havayı yaşayacaklar."

Başkan Hakan Tütüncü, 250 dönümlük ticari alanla ilgili hukuki mücadelelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dokuma'nın Geleceği Ortak Akılla Belirlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement