Dünden Yarına Kültürümüz "Aşık Şenlik" - Son Dakika
Yerel

Dünden Yarına Kültürümüz "Aşık Şenlik"

Dünden Yarına Kültürümüz "Aşık Şenlik"

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ramazan Korkmaz "Dünden Yarına Kültürümüz" başlıklı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Aşık Şenlik Paneli ve Aşıklar Şöleni'ne katıldı.

11.06.2012 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz "Dünden Yarına Kültürümüz" başlıklı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Aşık Şenlik Paneli ve Aşıklar Şöleni'ne katıldı.

SODES kapsamında gerçekleştirilen "Dünden Yarına Kültürümüz" isimli proje,

Kalkınma Bakanlığı, Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi ve Aşık Şenlik Belediyesi işbirliğince hayata geçirildi.

Ardahan'ın en büyük değerlerinden biri olarak tanınan Aşık Şenlik ve temsil ettiği Aşıklık geleneğinin ele alındığı proje kapsamında, 08-09 Haziran 2012 tarihleri arasında Çıldır ilçesine bağlı Aşık Şenlik Beldesi'nde bir program gerçekleştirildi. Programın ilk gününde Uluslararası Aşık Şenlik paneli düzenlendi. Panelde, Aşık İsrafil Kaya, Aşık Şenlik için yazdığı şiiri okudu. Program kapsamında, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Aşık Şenlik Belediye Başkanı Mehmet Mülazim Karaçay ve Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün birer konuşma yaptı.

Panele ev sahipliği yapan Aşık Şenlik Belediyesi Başkanı Mehmet Mülazim Karaçay, Aşık Şenlik'in, yaşadıkları toprakların işgali sırasında bölge insanına umut verdiğini belirtti. Kars ve Ardahan'ın işgal edildiği yıllarda Aşık Şenlik'in 27-28 yaşlarında olduğunu söyleyen Karaçay, 43 yıllık işgal sürecinde Aşık Şenlik'in işgale boyun eğmeyerek, eserleriyle kurtuluş gününe sürekli vurgu yaptığına dikkat çekti.

REKTÖR KORKMAZ, ' AŞIK ŞENLİK BU TOPRAKLARIN RUHUDUR'

Ardahan Üniversitesi'nin de destek verdiği proje için düzenlenen panelde konuşan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, bir ülkenin değerinin para ve servetten oluşmadığını, gerçekte asıl değerin insan olduğunu vurguladı. Rektör Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Ne mutlu bu topraklara ki Aşık Şenlik gibi bu toprakların rüyasını gören, bu toprakların edebini erkanını, yiğitliğini sembolize eden bir ışık insanı yetiştirmiş. Onunla hepimiz övünüyoruz, bizden sonraki kuşaklarda Aşık Şenlik ile övünmeye devam edecekler. Aşık Şenlik, bu toprakların ruhudur. Edeb, erkan bir milleti var eden çok önemli iki değerdir. Aşık Şenlik'te bu milleti var eden bu değerlerin büyük bir temsilcisidir. Bu topraklar Aşık Şenlik gibi bir değeri çıkartarak, yaşatarak gelecek nesillere ışık tutuyor."

'AŞIK ŞENLİK, BAĞIMSIZLIĞIN İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTUR'

Panelin son açılış konuşmasını yapan Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım ise, SODES kapsamında yapılan bu proje ile Aşık Şenlik ve Aşıklık kültürünü bu topraklarda yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti. Aşık Şenlik'in bu bölgede sazıyla, sözüyle mücadele döneminde milis kuvvetlere ilham kaynağı olduğunu belirten Yıldırım, bugün ise Ardahan Üniversitesi öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KÜNİB), Türkiye'nin bu son noktasında, oluşturulacak sinerji ile gelecek neslin önünü aydınlatacağını söyledi.

Açık havada gerçekleştirilmesi planlanan panel, olumsuz hava şartları nedeniyle Ardahan Üniversitesi Çıldır MYO Uygulama ve Araştırma Tesisleri'nde devam etti. Panelde Prof. Dr. Ensar Aslan (Ahi Evran Üniversitesi) "Her Yönüyle Aşık Şenlik", Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak (Ardahan Üniversitesi) "Aşık Şenlik'in Borçalı'daki Bir Şiiri", Yrd. Doç. Dr. Suat Vural (Ardahan Üniversitesi) "Aşık Şenlik'te Tarih Şuuru" ve Salih Turhan (Kültür Bakanlığı) "Aşık Makamları ve Havaları", konulu bildirilerini sundular.

Programın ikinci gününde ise yurtiçi ve yurtdışından gelen 19 Aşığın katılımı ile "Aşıklar Şöleni" gerçekleştirildi. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den gelen Aşıklar, ağıt, atışma, destan, divani, güzelleme, koçaklama, lebdeğmez gibi 20 konuda kendi eserlerini seslendirdiler.

Aşıkların kendi eserlerini seslendirmeleri ve birbirleri ile yaptıkları atışmalar ilgiyle izlendi. Program, Rektör Ramazan Korkmaz ile Çıldır ve Aşık Şenlik Belediye Başkanlarının yurtdışından gelen aşıklara plaketlerini takdimi ile son buldu. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünden Yarına Kültürümüz 'Aşık Şenlik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement