Zafer Sel - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü ile Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından Kaçkar Dağları'nda dağ horozu ve çengel boynuzlu dağ keçisine verici takılarak ekoturizmden nasıl etkilendikleri belirlenecek.
KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nın dünyada nadir bulunan bitki türleri ve yaban hayvanı çeşitliliğine sahip olduğunu, ayrıca dört mevsim karlı zirveleri, buzulları, buzul gölleri, yüksek dağ çayırları ve doğal ormanlarıyla doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer aldığını belirtti.
Bu özelliği sayesinde yörede önemli turizm hareketliliği yaşandığını dile getiren Başkaya, bu hareketten dolayı özellikle ayı, kurt, vaşak, pars, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, karaca, yaban domuzu, ur keklik ve dağ horozu gibi türlerin yaşam alanlarının ne şekilde etkilendiğinin merak konusu olduğunu belirtti.
İlk etapta dağların gizemli kuşu dağ horozu ile çengel boynuzlu dağ keçisine verici takılarak takibe alınacağını anlatan Başkaya, mayıs ayında başlatılacak çalışmanın 2 yıl süreceğini söyledi.
Turistlerin kamp alanları, parkurların kontrolü, gerekirse yenilenmesinin gerekebileceğini vurgulayan Başkaya, şunları ifade etti:
"Bölgeyle ilgili çalışmalar sürekli yapılıyor, bundan sonra da yapılacak. Ekoturizm ile yaban hayvanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi çok önemli. Bölgeye gelenler bazen kamp kuruyor, kalabalık gruplar halinde hareket ediyor. Vericiler ile bu hayvanların insanları gördüğü zaman nasıl hareket ettiklerini ne gibi tepkiler verdiklerini, nerelere gittiklerini, sorun yaşayıp yaşamadıklarını belirleyeceğiz. Böylelikle elimizde çok önemli veriler olacak."
-Kaçkarlar'da 2 grup kamp yaparak gözlem yapacak-
Dağ horozu ve çengel boynuzlu yaban keçisinin sadece vericiler ile izlenmeyeceğini de belirten Başkaya, şöyle konuştu:
"Doğa Koruma Milli Parkla 12. Bölge Müdürlüğü ile yürüteceğimiz çalışmada bizzat kendimiz de o bölgede olacağız. Bütün diğer yaban hayvanları ve verici takılan türlerin hareketlerini teknik araçlarla izleyeceğiz. Projede ayı, kurt, vaşak, pars, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, karaca, yaban domuzu, ur keklik ve dağ horozu gibi önemli türlerin ekoturizmden nasıl etkilendiğini belirlemek amacıyla iki grup ekip tarafından arazide kamp yapılarak, gözlemler gerçekleştirilecek. Bu sırada vericilerden alınacak bilgilerden de yararlanılacak."
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Ekoturizmin Yaban Hayatına Etkisi Belirlenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?