El İşi Yorganlar Fabrikasyona Yenik Düştü. - Son Dakika
Son Dakika Logo

El İşi Yorganlar Fabrikasyona Yenik Düştü.

22.07.2012 12:00

İğnenin ucunda sabır isteyen bir meslek olan el işi yorgancılık, günümüzde fabrikasyon üretime yenik düştü.

İğnenin ucunda sabır isteyen bir meslek olan el işi yorgancılık, günümüzde fabrikasyon üretime yenik düştü.

Geçmişte evlenecek olan kızların çeyizlerine konulup, bir değil bir tane sipariş verilen yorganlar, yorgancılar tarafından siparişin özelliğine göre günlerce bazen aylarca uğraşılarak dikilirdi.

Günümüzde değişen ve ilerleyen teknolojiyle ortaya çıkan hazır yorganlar nedeniyle, fabrikasyon üretime yenilen meslekten biri de yorgancılık oldu.

Taşköprü ilçesinde el işi yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olan Adem Beytekin (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olması dolayısıyla el işi yorgancılığı seçtiğini belirterek, dedesinden bu yana aile bireyleri olarak bu meslekle uğraştıklarını söyledi.

Gelişen teknolojiyle birlikte hazır yorganların satın alınmaya başlandığını, yaşlıların kısmen el işi yorgancılığa rağbet göstermesine rağmen, yeni neslin el işi ürünlerden tamamen elini çektiğini aktaran Beytekin, "Bu durum böyle devam etmesi durumunda 10 yıla kadar yorgancılık mesleği tarihe karışacak" dedi.

Beytekin, el işi yorgancılığın eskiden evlilik çağında olan genç kızların çeyizlerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını hatırlatarak, "Halbuki gençler, elde dikilen yorganların, fabrikasyon ürünlere nazaran daha sağlıklı olduğunu bilseler, zannediyorum el işi ürünlere daha fazla kıymet verirler. Annem bizi bu yaşta bile sünger malzemelerin üzerinde yatırmaz" diye konuştu.

Beytekin bir yorganda ortalama 4-5 kilogram yün kullandıklarını ve günde ortalama 3 yorgan yaptıklarını vurgulayarak, yorganların fiyatlarının ise 60 ila 100 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Muhabir: Mehmet Tuğcu/Sinan Özmüş

Yayıncı: J.Jale Müminoğlu - KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel El İşi Yorganlar Fabrikasyona Yenik Düştü. - Son Dakika


Advertisement