Ermeniler, Soykırım Yapmadıkları Gerçeğiyle Yüzleşecekti" - Son Dakika
Yerel

Ermeniler, Soykırım Yapmadıkları Gerçeğiyle Yüzleşecekti"

Ermeniler, Soykırım Yapmadıkları Gerçeğiyle Yüzleşecekti"

Edirne'de gerçekleştirilen "3. Dünya Türk Forumu"na az sayıda Ermeni katılımcının gelmesi tartışma yarattı Ermeni araştırmacı tarihçi Kollosyon: "Ermenilerin vazgeçmelerinin nedenini, Azerilerin siyasi propaganda yapacağı düşüncesiyle yorumluyorum" Azeri Milletvekili Paşayeva: "Buraya gelselerdi, Türklerin.

30.05.2014 11:33

SALİH BARAN -  Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen "3. Dünya Forumu"na katılacağı duyurulan bazı Ermeni akademisyenlerin etkinliğe gelmemesi tartışma konusu oldu.

Forum katılımcılarından Ermeni araştırmacı tarihçi Gevorg Kollosyon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden katılacaklarını bildiği bazı Ermeni katılımcıların son anda etkinliğe gelmekten vazgeçtiklerini söyledi.

Ermenilerin programa katılmasının foruma katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Kollosyon, şöyle konuştu:

"Bir yerde tek taraflı konuşuluyorsa, orada olayları adil şekilde algılamak zor oldur. O yüzden kendi fikirlerini ifade etmeleri gerekirdi. Değişik fikirlerin olduğu yerde gerçekler daha çabuk ortaya çıkar. Ben kendimce olaylara tek taraflı bakmamak için katkı sağlamaya çalıştım. Olaylara siyasi propaganda katmadan objektif bakmak önemli. Ermenilerin vazgeçmelerinin nedenini, Azerilerin siyasi propaganda yapacağı düşüncesiyle yorumluyorum. Foruma Rusya'da yaşayan Ermeni bir akademisyen katıldı, bir de ben katıldım."

Kollosyon, Türk-Ermeni ilişkilerinin pozitif bir duruma dönüşmesi için diyalogların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Halklar arasındaki dostluğun daha doğal ve içten kurulduğunu ancak bu ilişkinin devletler arasındaki ilişkilere yansımadığını dile getiren Kollosyon, "Devlet, devlet olarak düşündüğü için zorluklar var. Çözülmesinin kısa sürede ve rahat olacağını düşünmüyorum. Tabii ki diyaloğun devamlı olması gerekir" diye konuştu.

"Ermeniler gerçeklerden kaçar"

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva da Ermenilerin gerçeklerden kaçtıkları için foruma katılmadıklarını düşündüğünü söyledi.

Ermenilerin genel karakterinin "gerçeklerden kaçmak" olduğunu öne süren Paşayeva, şunları anlattı:

"Bu platformlarda arşivler, belgeler, gerçekler konuşulur. O yüzden Ermeniler uzak durur. Buraya gelselerdi Türkler'in tarih boyunca soykırım yapmadıkları gerçeğiyle bir kez daha karşılaşacaklardı. Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Gelin bütün arşivlerimizi açıyoruz ama Ermenistan'da açsın. Tarihçiler bu konuda konuşsunlar. Biz onun sonucunu kabul etmeye hazırız' diye çağrıda bulunmuştu ama ne oldu, Ermeni yetkilileri, diasporası bu çağrıyı kabul etmedi. Niye, çünkü tarihi belgeler konuştuğu zaman gerçekler ortaya çıkacaktı."

-"Ermeniler tarihleriyle hesaplaşsın"

Paşayeva, Ermenistan'ın uluslararası hükümleri çiğneyerek, hukuksuz şekilde Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini savundu.

Yaklaşık 1 milyon Azeri'nin evlerine dönemediğini, Ermenistan'ın, Birleşmiş Milletler Konseyinin 4 kararı, Avrupa Konseyinin 16 sayılı kararı, AGİT'in, Avrupa Parlamentosunun kararlarını hayata geçirmediğini belirten Paşayeva, şunları kaydetti:

"Bu kararlarda, 'Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve 1 milyon Azeri'nin evine dönmesi gerekir' deniliyor. 20 yıldan fazladır Ermenistan bu kararları tanımıyor. Ermenistan diasporası bölgede barış ve huzuru sağlamak adına adım atmıyor. Arkasındaki bazı güçlerle Türkiye  ve Azerbaycan aleyhine çalışmaktan vazgeçmiyorlar. Foruma gelmemelerinin nedeni gerçeklerle yüz yüze kalmak istememeleridir. Bütün tarihi belgeler ortada. Ermenistan ve diasporaları Azerbaycan işgal altındaki topraklarından çıkmayı, sözde Ermeni iddialarından geri adım atmayı istemediklerini buraya katılmamakla gösterdiler. Eğer gerçekten tarihte böyle bir durum olduğunu düşünselerdi gelip belgeleriyle konuşurlardı." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ermeniler, Soykırım Yapmadıkları Gerçeğiyle Yüzleşecekti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement