Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Açıldı

Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Açıldı

Kütahya Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi hizmete girdi.

08.05.2013 16:44

Kütahya Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi hizmete girdi.

Paşam Sultan Mahallesi Hürriyet Caddesi üzerinde Kültür Turizm Bakanlığı'nın tarafından tahsis edilip, Kütahya Belediyesi tarafından da restore ettirilen Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi düzenlenen bir törenle kullanıma sunuldu.

Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Bakanlık olarak kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiye'nin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla edebiyat müze kütüphaneleri projesini hayata geçirdik. Bu kütüphaneler, müze kütüphaneciliği felsefesine uygun materyaller ile donatılmış, yazarlara, eleştirmenlere, yayıncılara, çevirmenlere, edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşları ve tüm okuyuculara hizmet vermektedir.

Bu kütüphaneler, Türkiye'nin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Ankara'da Mehmet Akif Ersoy, Adana'da Karacaoğlan, İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakır'da Ahmet Arif ve Erzurum'da Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphaneleri hizmete açıldı. Bu kütüphaneler, memnuniyetle karşılandı, büyük ilgi gördü. Bundan dolayı Kütahya'da da bir edebiyat müzesi açılmasına karar verilmiştir. Kütahya Belediyesi tarafından süresiz ve bedelsiz olarak bize tahsis edilen ve 'yüksek kahve' diye tabir edilen bu yerin, Bakanlığımız ve Kütahya Belediyesi iş birliğinde teşhiri ve tanzimi gerçekleştirildi. Aslına uygun olarak restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaptırılarak buradaki çalışmalarımızı da tamamladık. Burada dünya ve Türk edebiyatına ait yaklaşık 5 bin kitap yer almaktadır" dedi.

"TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTI"

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça da, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ülke çapında planladığı Edebiyat Müze Evlerinden Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanemiz, Kütahyalı edebiyatçıların ve eserlerinin de yer aldığı sayılı kütüphanelerden birisidir.

Geçmişte Yüksek Kahvede alt katta nalbant, işyeri ve üst katta da Edebi söyleşilerinin, şiir dinletilerinin yapıldığı özel bir sohbet mekanı idi. Edebiyat Müze Kütüphanesi Türkiye'de 6 yerde bulunmaktadır.Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanemizde, edebi araştırmalar, şiir, biyografi, Kur'an, El yazması eserler, Kütahyalı Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi ve hayatını anlatan diğer eserler yer almaktadır. Ayrıca Türk yazarlarımızın, seçilmiş romanları, hikayeleri 46 dünya dilinde basılmıştır. Bu eserler müzemizde yer almaktadır" diye konuştu.

Açılışa, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Vali Kenan Çiftçi, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahyalı sanatçılar katıldı.

(EFE)

08.05.2013 16: 34: 00

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement