Zonguldak'ın Devrek ilçesinde festival kapsamında düzenlenen yöresel yemek yarışmasında yağmur sürprizi yaşandı. Bir anda başlayan yağmur nedeniyle yarışmacılar baklava ve kömeç tepsilerini kaparak, kapalı alanlara kaçtı. Kapalı alanda devam eden yemek yarışması renkli görüntülere sahne oldu.
28. Uluslarası Devrek Baston ve Kültür Festviali kapsamında Devrek Belediyesi ve Devrek Kültür Derneği tarafından yöresel yemek yarışması düzenlendi. Belediye Aile Çay Salonu'nda gerçekleştirilen hazırlıklar esnasında bir anda şiddetli yağmur ve fırtına bastırdı. Tatlı ve kömeç tepsilerini kapan yarışmacılar, ıslanmamak için parkın kapalı alanına hücum etti. Büyük bir panik yaşatan yağmur nedeniyle ses sistemi arızalandı. Kapalı alanda bir süre mahsur kalan yarışmacılar, jüri üyeleri ve davetliler, bir süre sonra yağmurun dinmesinin ardından yeniden yarışma hazırlıklarına başladı. Yapılan hazırlıklar tamamlanarak, yarışmaya geçildi. Cevizli beyaz baklava kategorisinde yapılan yarışmaya 12 yarışmacı katıldı. En güzel baklavaları belirlemek için hayli zorlanan jüri üyelerinin puanlamaları ile en güzel beyaz baklavaları belirlendi. Yarışmada Lütfiye Göktepe'nin yaptığı tatlı birinci, Zafer Demirci'nin yaptığı tatlı ikinci Semra Altınok'un yaptığı tatlı ise üçüncü seçildi. Daha sonra gerçekleştirilen cevizli kömeç kategorisinde ise birbirinden güzel 45 kömeç yarıştı. Kömeçlerin tek tek tadına bakan jüri üyeleri, verdikleri puanlarla ilk üçü belirledi.
Jüri üyeleri, beyaz baklava ve kömeçlere, pişmişlik derecesi, lezzeti, süslemesi, sunum ile temizlik ve hijyenliği olmak üzere 5 ayrı yönden puan verildi. En çok puanı toplayan Birsen Çakar birinci, Aliye Karaoğuz ikinci, Konca Kara ise üçüncü oldu. Beyaz baklava ve cevizli kömeç yarışmalarındaki birincilere 500 TL para ödülü ve cep telefonu, ikincilere 350 TL para ödülü ve 10 kilogram ayçiçeği yağı, üçüncülere ise 250 TL para ödülü verildi.
BAKLAVA VE KÖMEÇ TARİFLERİ
Jüri üyeleri arasında bulunan Devrek Kültür Derneği Başkanı Semra Taşkaya, atalardan kalan beyaz tatlı ve kömeç kültürünün unutulmaması amacıyla yemek yarışını düzenlediklerini ifade etti. Taşkaya, beyaz baklava ve kömecin tariflerini ise şöyle yaptı:
"Büyüklerimiz annelerimiz babaannelerimiz beyaz baklavayı çok güzel yapıyordu. 70 pazıdan yapılır. Her katın arasına ceviz konur ve üzerine tereyağı konur arasına gerçek tereyağı konulur. Bunun özelliği ince açılması ve beyaz pişirilmesidir. Beyaz pişirilmesi ise fırının tavında gerçekleşir. Yani ağır ağır ve çok kızgın olmayan fırında pişirilir. Eğer fırının ateşi fazlaysa büyüklerimiz onun üzerine gazete kağıdı koyarlardı. Beyaz baklavayı ağzınıza aldığınız zaman dişe değmemesi lazım ağızda erimesi lazım ona eskiler şöyle bir deyim kullanır divir divir olmuş derler. Yani ağzınıza aldığınız zaman, baklavanın dişinize değmemesi, yani çiğnemeden baklavanın erimesi gerekir. Kömeçte un su ve tuzla hamur yapılıyor içine hiçbir maya katılmadan ince açılıyor. Zeytinyağı ve içine bol ceviz konarak simit şeklinde tepsiye döşenerek pişiriliyor. Bu da her yörede cevizli ekmek diye yapılıyor ama bizim yöremizdekinin daha bir farklıdır çünkü mayasız yapılır. Kömeçte kıyır kıyır olmalıdır."
Kendisinin 56 yaşında olmasına rağmen beyaz baklavayı kıvamında yapamadığını itiraf eden Taşkaya, "Bu gelenek yavaş yavaş kayboluyor. Biraz insanları özendirmek istedik. Hem de dünyaya baklavamızı ve kömecimizi tanıtalım istedik. Bu yarışmayı düzenledik.Yarışmayı Her yıl düzenli olarak tekrarlamak istiyoruz. Yağmur sürprizine rağmen hanımların yarışmaya gösterdiği ilgiden çok memnun oldum" diye konuştu.
Jüri üyelerinden Belediye Başkanı Mustafa Semerci'nin eşi Gönül Semerci ise, tüm katılımcıları kutladı. Jüri üyesi Semerci, "Hepsi birbirinden lezzetli. Ayırt etmek çok zor, seçimde zorlanıyoruz. Hepsi çok güzel herkesin eline sağlık" diye konuştu. Jüri üyelerinden ve BEÜ Devrek Meslek Yükeskookulu Aşçılık Programı Öğretim üyesi İhsan Kazkondu da, yoğun katılım olduğunu belirtirken, tüm baklava ve kömeçleri tarafsız bir şekilde değerlendirdiklerini vurguladı.
Yarışmaya katılan tek erkek olan ve en güzel baklava yarışmasında ikinci olan Zafer Demirci, yarışma öncesinde geceden sabaha kadar en güzel baklavayı yapmak için uğraştıklarını kaydetti. Birinciliği beklediğini de söyleyen Demirci, kendisinin yufkayı açtığını arkadaşı Hakan Kaya'nın da şerbeti hazırladığını kaydetti. Mesleklerinin baklavacılık olduğunu belirten Demirci ve Kaya, "Mesleğimiz baklavacılıktır. Bu baklavayı hazırlamak için geceden sabaha kadar hazırlandık. Biz birinciliği bekliyorduk ama bu kez olmadı. 350 TL para ödülü ve 10 litrelik ayçiçeği yağı kazandık" diye konuştu.
Yarışmayı izleyen Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci ise festivalin 1948 yılında dönemin belediye başkanı Veysel Atasoy tarafından başlatıldığını hatırlattı. Bu yılki etkinliklerde baston ve yöresel yemekleri ön planda tutmak istediklerini anlatan Başkan Semerci, yemek yarışmasının başlayacağı anlarda aniden bastıran yağmurun ise sürpriz yaptığını ifade etti. Yağmurun şiddetli ama kısa süre yağdığını belirten Semerci, "Çok fazla yağmur yağdı ama buna rağmen kapalı bir alanımız vardı. Hemen kapalı alana geçerek, etkinliği devam ettirdik. Öyle tahmin ediyorum ki çok da güzel oldu" diye konuştu. Yarışmaya katılan kömeç ve tatlıların tatlarına baktığını belirten Semerci, ".Bizim Devrek'in yemek kültürü oldukça zengindir. Biz sadece bize has olan iki ürünü seçtik. Beyaz baklavamız ve cevizli kömecimizdir. Onunla ilgili yarışma düzenledik. Katılımcı çok, jüri üyelerinin işi zorlu oldu. Allah kolaylık versin. Birbirinden güzel ürünler var. En iyisini seçeceklerini tahmin ediyorum. Seçilene göre de standart alıp her iki ürünü tüm Türkiye'ye pazarlamak istiyoruz" dedi
Yarışmada dereceye girenlere ödülünü veren Devrek Kaymakamı Cem Afşin Akbay ise uluslar arası niteliği bulunan Baston ve Kültür festivalinin 5 gün sürmesi nedeniyle de büyük önem taşıdığını ifade etti. Yarışmada dereceye girenleri tekrar kutlayan Kaymakam Abay, şöyle konuştu; "Devrek ve çevresine mahsus birkaç tat var bunlar beyaz baklava cevizli kömeç cevizli kömeç zannediyorum ülkemizde
başka yerde bulunmayan üründür. Bugün cevizli kömeç ve baklava yarışması düzenlendi. Hem köylerimizde hem ilçemizde yaşayan ev hanımlarımızın maharetlerini sergilemesi amacıyla böyle bir yarışma düzenlendi. Tatlılara baktım çok orijinal tatlılar dolayısıyla tanıtılması belki ülkemizin diğer bölgelerinde yaşayan insanlarında ilgilerini çekme adına güzel bir etkinlik oldu. Gerçekten ilginç bir tat, hem cevizli kömeç hem beyaz baklava. İkisi de özellikleri ve orijinallikleri olan ürünler. Bu bölgede yılların birikimi, yılların emeği ile bugüne kadar gelmiş bu halini almış ürünler. Her iki yarışmada tabi ki tatlarına baktık oldukça güzel emek verilmiş oldukça güzel ürünler ortaya çıkmış hepsi müthiş hepsi harika."
Yarışma teslim edilen ödüllerin ardından sona erdi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Festivalde Yağmur Sürprizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?