Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri ve AMATEM Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, son yıllarda birden fazla yasa dışı maddeyi bir arada kullanma oranlarında artış olduğunu söyledi.
İzmir'de uyuşturucu ve alkol kullanımı nedeniyle üniversite öğrencisinin ölümüyle gündeme gelen alkol bağımlılığına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Beşiroğlu, her iki bağımlılılık konusunun da ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirtti.
Uyuşturucu ve alkolün aynı anda alınmasının insan sağlığını çok daha olumsuz etkileyebildiğine işaret eden Lütfullah Beşiroğlu, "Son yıllarda birden fazla yasa dışı maddeyi bir arada kullanma ve alkol bağımlılığı ile başka maddelerin kullanım oranlarında artışlar görülmektedir. Bu grupta farklı maddelerin farklı etkileri yoluyla ya da maddeler arasında etkileşim yoluyla yaşanan tıbbi sorunlar daha fazla olabilmektedir" dedi.
Enfeksiyon, kalp damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve ek ruhsal problemlerin daha fazla yaşanabileceğini söyleyen Beşiroğlu, özellikle acil tedavi gerektiren tıbbi durumlarda sorun yaşanabileceğini, zehirlenme gibi ölüm riski yaratan sorunların daha sık ortaya çıkabildiğini anlattı.
Çoklu madde kullanımı tedavisinin de daha zor ve karmaşık olduğunu ifade eden Beşiroğlu, "Bu grup hastaların tedavi motivasyonarı daha düşük olabilir ve bu nedenle tedavi programlarını yarım bırakabilmektedirler" diye konuştu.
Kalabalık ortamlar
Lütfullah Beşiroğlu, uyuşturucu ile tanışma yaşının giderek düştüğünü, özellikle ergenlik döneminde gençlerin çok kalabalık şekilde bir araya geldiği ortamların tehlike arz ettiğini ifade etti.
Alkol dışı madde kullanımı sıralamasında kırsal kesimde esrarın tercih edildiğini söyleyen Beşiroğlu, kentlerde ise daha karmaşık yapılı, bağımlılık potansiyeli daha fazla maddelerin kullanıldığını açıkladı.
Esrar kullanımının da kentlerde ciddi bir sorun olarak artış gösterdiğini anlatan Lütfullah Beşiroğlu, "Bazı bölgelerde bağımlılık yapıcı maddelerin dağılımı değişebilmektedir. Özel okullar ve devlet okulları arasındaki fark pek göze çarpmazken, zor temin edilen ve pahalı uyuşturular biraz daha sosyoekonomik düzeyi yüksek öğrencilerin olduğu okullarda kullanılmaktadır. Genel olarak okul farkı gözetmeksizin her kesimden öğrenci gruplarında madde ve alkol kulanımının artışı söz konusudur" diye konuştu.
"Uyuşturucu kullanımda birçok etken var"
Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü Prof. Dr. Cahide Aydın ise madde kullanımında birden fazla etken olduğunu ifade etti.
Her çocuğun, gencin ayrı yaşamı ve özellikleri olduğuna işaret eden Aydın, "Kişilik, zeka, aile faktörleri, ailenin tutumu, uyumu çok önemli. Ailede suça bulaşan olup olmadığı da çocuğu etkileyebilir. Özel okullarda uyuşturucu bağımlılığı daha yüksek diye bir yorum yapamayız, alım gücü yüksek olanlarda farklı, düşük olanlarda farklı madde kullanımı söz konusu olabilir" dedi.
Son yıllarda madde kullanımının toplumun genişlemesine bağlı olarak arttığını ifade eden Aydın, uyuşturucu konusunda bilinçlenen ailelerin merkeze daha erken başvurduğunu da sözlerine ekledi.
"Aile çocuğunu takip etmeli"
İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ise aile ve kurumlar arasındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Öğrencilerin madde bağımlılığından kurtulması konusunda yasa ve yönetmelik gereği çalışma yaptıklarını aktaran Bardakçı, "Bu tür vakalarla karşılaştığımızda takibini yapıyoruz, öncelikle uyuşturucu madde temini konusunda İzmir Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yapıyoruz. Tıbben tedavi gerekiyorsa da Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışma yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Çocuklarını uyuşturcu madde kullanımından korumak isteyen ailelere görev düştüğünü anlatan Vefa Bardakçı, "Öğrencilerin uyuşturucu maddeyle buluşmasından önce ailelerin bu işi ciddiye alması ve çocuğunu takip etmesi gerekiyor" dedi.
Sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetlerin çocukları uyuşturucudan uzak tuttuğuna işaret eden Bardakçı, şöyle devam etti:
"Çocukların, gençlerin hobi niteliğindeki işlerle geleceğine yön vermesi gerekiyor. Disiplin, plan ve program çerçevesinde yaşayan çocuklar uyuşturucuya ihtiyaç duymuyor. Çocuklar boşluk içine düştüğünde birileri o boşluktan faydalanıyor. Gençlik döneminde, riskli çağlarda çocuklarımızın hayatına anlamlı faaliyetler katarsak uyuşturucu madde ile buluşmasını da engelleyebiliriz."
Vefa Bardakçı, madde bağımlılığı oranlarında şehirler arası veya okullar arası bir karşılaştırma yapmadıklarını, uyuşturucu kullanımının marjinal duruşu olanlar arasında yaygın olduğunu kaydetti. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Gençleri Bekleyen Sinsi Tehlike - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?