Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,
"Kimsenin haksız bir şekilde Türkiye'de tüketilen gıda maddeleri ile ilgili de kafa karıştırmaya da hakkı yok. İnsanları çok sağlıklı çok önemli gıdalardan soğutmaya, yanlış bilgiler vererek kafa karıştırmaya kimsenin hakkı yok" dedi.
Eker, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen Bursa Sektör Buluşması'nda konuştu.
Et ve Balık Kurumunun fonksiyonlarını değiştireceklerini belirten Eker,
"Yani tüketici aleyhine fiyat çok yükseldiği zaman piyasaya arzı artıracak tedbirleri almak, fiyatlar düştüğü zaman müdahale edip fiyatın düşmesini engelleyecek bir mekanizma. Hem süt için, hem et için. Yeni, aynı bir kurum kurmayalım diye mevcut Et ve Balık Kurumunun yapısını değiştirmek suretiyle içine elbette ki sektör uzmanları, sütten anlayan insanlar gelecek. Dolayısıyla bunun adı Et ve Süt Kurumu mu olur, başka bir şey mi olur bilemem ama bu çalışmalarda son noktaya geldik" dedi.
Süt primleri ile ilgili müjde veren Bakan Eker, "9 mart günü, yarın, 2011'in son dönemine ait süt primleri 92 milyon 100 bin lira ödeniyor. Hesaplara geçiyor" ifadesini kullandı.
Eker, kredi faizlerinde 2012 yılında hayvancılığa yine çok özel bir imkan getirdiklerini ifade ederek, "O da şu; süt sığırı yetiştiriciliğinde 250 bin liraya kadar olan kredilerde sıfır faiz uyguluyoruz. Bitkisel ürünlerde de sertifikalı fidan, fide, tohum üretimi yine faizsiz. 2002 yılında tarım kredi faizleri normal kredi faizleri ile eşitlenmişti. Yani ayrıca bir tarım kredisine bir faiz sübvansiyonu yoktu. Biz bunu yüzde 5'e kadar düşürdük geçen sene, krediler doğru yerde kullanıldı mı, kullanılmadı mı bu çok önemli. Bu konuda çünkü zaman zaman değerlendirmeler yapılıyor" dedi.
2002 yılında Türkiye'nin çiftçisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden toplam 529 milyon lira kredi kullandığına dikkat çeken Eker,
"Yüzde 59 faizle, geri dönüş oranı neydi biliyor musunuz- Yüz liranın 38 lirası geri geliyordu. 62 lirası batak. Şimdi Türkiye'de 2011 yılında 22 milyar, milyon değil, tarımsal kredi kullanıldı ve bunun geriye dönüş oranı yüzde 99, bu kredinin doğru kullandığını gösteriyor" diye konuştu.
Eker, tarım ürünü ithalatı konusunda şunları kaydetti.
"Türkiye'nin ithal ettiği tarım ürünü miktarı söyleniyor, bazen ihracatı söylenmiyor. Arkadaş Türkiye yemek üzere değil, ihraç etmek üzere ithal ediyor ve Türkiye tarım ihracatı, 2011 yılında 15,2 milyar dolar. '73,74 milyon vatandaşını besliyor. Sadece gıda maddeleri ihracatımız 14 milyar dolar. Türkiye gıda ticaretinde net ihracatçıdır. Yani aldığından çok daha fazlasını satıyor. Yani bağımlı değiliz ama ticaret yapıyoruz. Örneğin Türkiye 21 milyon 800 bin ton bu sene buğday üretti. Türkiye'nin ihtiyacı 18 milyon ton. Yemek için bulgur, makarna ekmek gibi... Fazlasını işliyor ihraç ediyor. Türkiye, dünyanın bir numaralı buğday unu ihracatçısı."
"Sektör sahipleri, akademisyenler, konu uzmanları çıkıp kamuoyu önünde konuşsun" diyen Eker, gıda maddeleri ile ilgili söylentilere de şu ifadelerle cevap verdi:
"Türkiye'de tüketilen gıda maddeleri sağlıklı, bunun standartları artık AB standartları, 102 tane yeni yönetmelik çıkardık. Kayıt dışılık bizim sorunumuz, onunla hep beraber mücadele ediyoruz, hep beraber mücadele etmemiz lazım. Ama kimsenin haksız bir şekilde Türkiye'de tüketilen gıda maddeleri ile ilgili de kafa karıştırmaya da hakkı yok. İnsanları çok sağlıklı çok önemli gıdalardan soğutmaya, yanlış bilgiler vererek kafa karıştırmaya kimsenin hakkı yok. Bu konuda uzmanların çıkıp konuşması lazım. Uzmanlar, bilenler konuşsun ki bilmeyenler sussun."
- BURSA
Son Dakika › Yerel › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?