SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Dünyada 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağın 10'una çıkan tek Türk dağcı olan Tunç Fındık'ın 2015'teki hedefi, çok az sayıda kişinin tırmandığı, "hata affetmeyen zirve" olarak bilinen Annapurna'ya tırmanmak.
"14x8 bin Projesi" kapsamında son olarak Pakistan'daki dünyanın en yüksek 12. dağı Gasherbrum 2'ye tırmanan Fındık, hava şartlarının uygun olması halinde, tırmanışlarda 58 kişinin hayatını kaybettiği Annapurna'da Tük bayrağını dalgalandıracak.
Fındık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her tırmandığı dağın zirvesinde Türk bayrağını dalgalandırmanın kendisi için ayrı bir gurur olduğunu söyledi.
Şartların uygun olması halinde Annapurna'nın haricinde 2015'te, Pakistan'daki 8 bin 126 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat'a çıkmayı hedeflediğini belirten Fındık, şöyle devam etti:
"Pakistan'da yaptığım son tırmanışta dünyanın en yüksek 12. dağı olan Gasherbrum 2 Dağı'na tırmandım ve Türk bayrağını bu dağın zirvesinde dalgalandırdım. Dünyadaki 8 bin metre olan dağlara tırmanma projesi kapsamında başarıyla son tırmanışımı yaptım. 2 kez Everest'e tırmandım. Geriye 4 doruk daha kaldı. Bu dağların en zoru diyebileceğimiz ve hata affetmeyen zirve olarak bilinen Annapurna. Eğer hava şartları uygun olursa ve sponsor desteği bulursam 2015'te Pakistan'daki 8 bin 126 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat'a da çıkacağım."
Fındık, 8 bin metrelik dağa çıkmanın dağcılık sporunun en üst noktası olduğunu ve buralara tırmanmanın olimpiyat madalyası kazanmaktan daha zor olduğunu ifade ederek, "Dünyanın 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağına tırmananlar 35 kişi. 15 farklı milletten dağcı var ama aralarında Türk yok. 8 bin metrelik dağlara tırmanmak, dağcılık sporunun en üst noktasıdır. Her 8 binliğe çıkmak, bir olimpiyat madalyası kazanmaktan daha zor. Ölüm tehlikesi ve hayati zorluklar nedeniyle '14x8 bin Projesi' bu nedenle çok önemli. Birçok dağcı daha tırmanışa başlamadan veya yarı yolda hayatını kaybetti" diye konuştu.
"Annapurna'ya daha önce tırmanmak istedim ama olmadı"
Fındık, çıktığı zirvelerin arasında en önemlisinin kendine has özellikleri bakımından K2'nin olduğunu vurguladı. K2'ye çıkmadan önce Annapurna'yı denediğini fakat çığ nedeniyle çıkamadığını hatırlatan Fındık, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar tırmandıklarımın arasında, K2 en önemlisiydi. Kendine has özellikleri bakımından dünyanın ikinci yüksekliği ve en zor 8 binliklerden birisi olan K2, teknik rotanın uzunluğu açısından farklıydı. Zaten kolay olan 8 binlik yok ama bazıları daha zor. Çığ, hava şartları, rotanın uzunluğu bakımından Makalu unutamadıklarımdan birisiydi fakat hava şartları uygun olursa çıkacağım Annapurna Dağı, dünyanın en zor dağı. İlk denememde çığ tehlikesi nedeniyle çıkamamıştım. Dünyanın en tehlikeli dağlarından birisi K2'ye çıkmadan önce Annapurna'yı denemiştik. İkinci kere gideceğim ve işler yolunda giderse zirvesine ulaşırım."
Fındık, Türk olarak 8 bin metrelik dağlara tırmanmanın ayrıcalıklı olduğunu, bunun kendisini gururlandırdığını belirtti. Fındık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunu başaran hiçbir Türk yok. Bunu yapıyor olmak ayrıcalıklı bir durum. Dağcılar olarak her türlü tırmanışı yapıyoruz fakat 8 bin metrelik bir dağa çıkmak ayrı bir coşku ve bunun başarmak farklı bir duygu. 8 bin metrelik dağlar beni daha çok çekiyor. O dağın zirvesinde Türk bayrağını dalgalandırmak beni gururlandırıyor. 8 binlik dağlara en fazla tırmanan ve 14'üne çıkmaya en yakın olan ilk Türk benim. Hepsine çıkmayı başarırsam bu da bir ilk olacak." - Erzurum
Son Dakika › Yerel › Hata Affetmeyen Zirve'De Türk Bayrağını Dalgalandıracak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?