Havacılık Müzakereleri Konferansı - Son Dakika
Yerel

Havacılık Müzakereleri Konferansı

ANTALYA (AA) – Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak, havacılık ve turizmin birbirini etkileyen iki önemli sektör olduğunu belirterek, "Bu nedenle bakanlık olarak ulaştırma sektörünü desteklemek için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

19.10.2015 13:37

ANTALYA (AA) – Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak, havacılık ve turizmin birbirini etkileyen iki önemli sektör olduğunu belirterek, "Bu nedenle bakanlık olarak ulaştırma sektörünü desteklemek için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde, Türk Hava Yolları (THY), Pegasus, Atlasglobal Havayolları ve TAV'ın işbirliği ile gerçekleştirilen, Havacılık Müzakereleri Konferansı (ICAN 2015) Antalya'da başladı.

Mardan Palace Hotel'de düzenlenen konferansın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak, turizmin, dünyada son 50 yılda en hızlı büyüyen endüstrilerden biri olduğunu söyledi.

Ak, çok uzun süre geçmemesine rağmen neredeyse 25 milyon kişinin seyahat ettiği dünyada, 2014 yılı sonu itibarıyla seyahat eden yolcu sayısının 1 milyar 140 milyona ulaştığını kaydetti.

Türkiye'nin de bu dinamizme ayak uydurmak için sürekli çalıştığını kaydeden Ak, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak sektöre olan katkımızı geliştireceğiz. Bildiğiniz gibi deniz, kum, güneş turizmi, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için önemli için önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Ancak, değişen turizm eğilimleri doğrultusunda kültür, inanç, sağlık gibi alternatif turizm çeşitlerini de artırma faaliyetlerimiz devam ediyor. Turizm alanında tüm bu faaliyetlerin amacına ulaşmasında ulaşım çok önemli. Günümüzde insanlar daha çok seyahat etmekte ve ulaştırma alanı da daha çok etkili hale gelmektedir. Burada havayolunun ayrı bir önemi bulunmaktadır."

Ak, havayolu taşımacılığında sağlanan çeşitlenmelerin uluslararası havayolu trafiğini ve turizmi çok olumlu etkilediğini vurgulayarak, "Sivil havacılık ve turizm, birbirini etkileyen, sürekli değişim halinde olan iki önemli sektördür. Bu nedenle bakanlık olarak ulaştırma sektörünü desteklemek için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Yolcu ve kargo trafiği, 2003'ten bugüne beş kat büyüdü"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da Asya, Avrupa ve Afrika'nın birleştiği noktada yer alan Türkiye'nin, coğrafi konumundan dolayı havacılık için çok önemli bir merkez olduğunu söyledi.

İstanbul'dan 66 ülkeye 5 saatte uçulabileceğine dikkati çeken Poyraz, Hititler, Persler, Romalılar ve Osmanlılar gibi birçok önemli uygarlığa evsahipliği yapmış Anadolu'nun bir açık hava müzesi gibi olduğunu ve bu nedenden dolayı Türkiye'nin dünyada en çok ziyaret edilen destinasyonlar arasında yer aldığını dile getirdi.

Havacılığın Türkiye'nin en önemli, hatta lokomotif sektörü olduğunu ifade eden Poyraz, son 13 yılda hükümetin havacılık sektörüne bu kadar önem vermesinin temelinde de bunun yattığını söyledi.

Poyraz, havacılığın önemini anladıklarını ve herkesin uçakla seyahat edebilecek duruma gelebilmesi için en önemli adımları attıklarını anlatarak, THY'yi özelleştirerek çalışmalara başladıklarını, özelleştirme politikalarının sonucu olarak yolcu ve kargo trafiğinin 2003 yılından bugüne 5 kat büyüdüğünü ifade etti.

"16 milyon Türk vatandaşı ilk kez uçağa binme fırsatı buldu"

Türkiye'deki havacılık sektöründeki gelişmeye vurgu yapan Poyraz, şöyle devam etti:

"2003 yılında 37 milyon olan yolcu sayısı 165 milyona çıktı. Uçak sayımız 162'den 482'ye, 60 olan uluslararası nokta sayısı da 240'a çıktı. Aktif havaalanlarının sayısı 26'dan 55'e yükseldi. 2003 yılında 81 olan anlaşma yaptığımız ülkelerin sayısı da 164'e çıktı. Umarım bu rakamlar yükselmeye devam edecek. Öte yandan 16 milyon Türk vatandaşı ilk kez uçağa binme fırsatı buldu. Rekabet, uçak bileti fiyatını düşürdüğü için seyahat edenlerin seçenekleri arttı. Bugün Türkiye'deki sivil havacılık sektörünün cirosu 20 milyar dolara ulaştı. Sektöre özel sektör yatırımları devam etmektedir."

İstanbul'da havacılık sektöründe daha iyi hizmet verebilmek için üçüncü havalimanı projesini başlattıklarını anlatan Poyraz, 150 milyon yolcu kapasiteli projenin, 10 milyar dolara mal edileceğini düşündüklerini ve projenin 2017 yılı sonunda devreye girmesini beklediklerini söyledi.

Poyraz, havacılık sektörüne çok inandıklarını belirterek, "Havacılık sektörünü güvenli bir şekilde büyütmek istiyoruz. Amacımız mümkün olduğu kadar kapasiteyi genişletebilmek" dedi.

Türkiye'nin, havacılığın küresel bir alan olduğunu düşündüğünü vurgulayan Poyraz, o yüzden ülkeler arasında işbirliğinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Havacılık Müzakereleri Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement