Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. Hasan Arı, "Kalp krizinin yaşı yoktur, ben 17 yaşında kriz geçiren hasta gördüm" dedi.
Dr. Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda menopoz sonrası kalp krizi geçirme oranının yükseldiğini belirterek, kadınlık hormonunun kalp krizine karşı koruyucu etki yaptığını söyledi.
Kadınlar menopoza girmeden önce kalp krizi olasılığının erkeklere göre daha az olduğunu kaydeden Arı, "Kadınlık hormonları bu konuda onlara koruyucu etki yapar. Kadınlarda genellikle kalp krizi menopozdan sonra daha yüksek olur" diye konuştu.
Arı, kalbi besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak, kalp dokusunun hasar görmesi ve oradaki dokunun ölmesi sonucu kalp krizinin meydana geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Erkekler ise daha erken yaşlarda kalp krizi geçirme riskine sahiptir. Yaş bizim için önemli bir risk faktörüdür, erkeklerde 45, bayanlarda ise 55 yaşından sonra risk artar. Ama kalp krizinin yaşı yoktur. Genelde 45'ten sonra oluğunu düşünürüz. Bazı kişilerin genetik yapıları kriz geçirmelerine neden olur. Ben 17 yaşında kalp krizi geçiren hasta gördüm. Kalp krizine neden olan etmenlerin başında stres geliyor. Stresten uzak durulması gerekiyor. Günümüzde stres olmazsa olmaz durumundadır. Yaşam koşulları ve stresin artması önemli bir faktör. Sürekli stres altında çalışıyoruz. Bir diğer neden sigara içiciliği büyük bir risk faktörüdür ve geri döndürülebilir faktördür. Sigarayı bırakırsak kalp krizi geçirme riskimizi azaltmış oluruz. Son olarak kişinin risk faktörlerine sahip olması demiştik yani kolesterol değerinin yüksek olması bir risk faktörüdür. Kişinin hipertansiyon, diyabet ve şeker hastası olması riski erken yaşlara indirger. Biz kalp hastalarında mutlaka risk faktörlerini göz önünde bulunduruyoruz ve risk oranlarına göre tedavi uyguluyoruz."
Risklere karşı tavsiye ve uyarılarda da bulunan Arı, "Özellikle diyetimize dikkat etmemiz gerekir. Doymamış yağlardan yani katı yağlardan uzak durmalıyız. Hazır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Egzersiz yapmaya dikkat edilmeli. Günde en az 5 dakika tempolu yürüyüş yapın. Sigara içilen ortamdan uzak durun" şeklinde konuştu.
Arı, her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını, göğüs ağrılarının pek çok nedeni bulunduğunu belirterek, "Göğüslerinde ağrı hissederler, kollarında uyuşma veya halsizlik tarzında olabilir. Bunun yanı sıra kasılmalar, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtilere rastlanır" dedi.
Kriz esnasında kişinin kesinlikle hareket ettirilmemesi gerektiğine dikkati çeken Arı, "Hasta, rahat nefes alabileceği yerde durmalıdır. Dil altı hap varsa ondan bir tane almalı. Etrafındaki vatandaşlar ise ortamı havalandırmalı, kalabalık yapmamalı, kravat, ceket varsa gevşetilmeli, sırt üstü düz bir şekilde uzandırılmalı, nabız kontrolü yapılmalı" diye konuştu.
- BURSA
Son Dakika › Yerel › Kalp Krizinin Yaşı Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?