Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, yeni dönemde kentin yarınlarına hayat verecek 4 proje üzerinde yoğunlaşacaklarını açıkladı.
KMTSO yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Karaküçük, yeni dönemdeki projeleri hakkında bilgiler verdi. KMTSO'da daha aktif bir yönetim ve daha aktif bir meclis olması arzusuyla çalışmalara başladıklarını ifade eden Karaküçük, hem sanayicinin önünün açılması hem de Kahramanmaraş'ın daha yaşanılabilir bir kent olması için gayret göstereceklerini söyledi.
"KMTSO olarak önümüzde büyük ve global projeler var" diyen Karaküçük, Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi, Bölgesel Havaalanı, Serbest Bölge ve Germenicia Antik Kenti projelerinin hızla hayata geçirilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirtti.
OSB konusunda finale yaklaşıldığını kaydeden Karaküçük, "Şu anda Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesini finalize etme aşamasına geldik. Kamu yararı kararı da valimizin gayretleriyle çıktı ve bakanlığa gönderildi. İkinci bir büyük heyet gelecek ve bakan beyin onayıyla OSB'yi resmen kuracağız. Göreve geldiğimde 3 tane büyük proje söyledim. Birincisi OSB, ikincisi havaalanı, üçüncüsü serbest bölge diye. İnşallah birincisi finalize etme yolundayız" diye konuştu.
Havaalanı konusunun da yeniden gündeme geldiğini dile getiren Karaküçük, "devletimiz sıcak bakmıyorsa bölgesel havaalanını sanayiciler olarak yap-işlet-devret modeliyle biz yapalım" dedi.
Konu hakkında özel sektör lisansına müracaat ettiklerini vurgulayan Karaküçük, şöyle konuştu:
"Yarın bu bölgede havaalanı yapılacak olursa yeri belli ve burası Karabıyıklı. Bu projeyi yeniden ortaya koyduk ve fikirler dolaşmaya başladı. Büyük bir memnuniyet duyuyor ve heyecanlanıyorum. Siyasetçilerimiz, belediye başkanımız, AK Parti il başkanımızla birlikte bu fikir oluştu. Karabıyıklı üzerindeki platonun, askeriyenin katkılarıyla helikopterle fotoğrafları çekildi. Rafa konulan bu proje tekrar gündeme gelecek. İş adamları olarak biz bu bölgenin yeni bir bölgesel havaalanı yapılması konusunda özel sektör lisansına müracaat ettik. Biz sanayici ve işadamları olarak kurmuş olduğumuz ve herkesi dahil edeceğimiz bir şirketle bu bölgenin havaalanı yapılması konusunda bize lisans verilmesi müracaatında bulunacağız. İnşallah bu lisansı alabilirsek biz özel sektör yatırımı olarak bu bölgeyi yap-işlet-devret modeliyle bölgesel bir havaalanı yapma arzusu içindeyiz. Ütopik olan şeyler bugün fikirle beraber ortak noktada düşünen yetkililer bulmaya başladı.
Bu havaalanı sadece tüccar ve sanayiciye değil Kahramanmaraş halkına lazımdır. Şehrimizin gelişmesi için istiyoruz. Sesimizin soluğumuzun yettiği her yerde dile getireceğiz. 'Devletimizin yapması mümkün değilse, devlet bu işe sıcak değilse bize özel lisans versin biz yapalım' diyoruz. Bundan daha güzel bir şey olamaz diye düşünüyorum. Bunu da Kahramanmaraş tüccar ve sanayicisinin kendine olan özgüveni olarak düşünüyorum. İnşallah devletimizin yetkilileri de bu heyecanımıza ortak olurlar ve önü açılır."
"SERBEST BÖLGE ORTADOĞU'YA AÇILACAK İHRACAT KAPISI OLMALI"
KMTSO Başkanı Karaküçük, Serbest Bölge konusunun da biran önce tamamlanmasını istedi. Mevcut serbest bölgelerin üretime direk cazibeler sağlamadığını ve Kahramanmaraş'a kurulacak serbest bölgenin üretime dönük olmasını isteyen Karaküçük, bu sağlandığında bölgenin Ortadoğu'ya açılacak ihracat kapısı olacağını işaret etti. Karaküçük, şunları ifade etti:
"Biz Kahramanmaraş'ta kurulmasını arzu ettiğimiz serbest bölgede tamamıyla üretime dönük, emek yoğun sektörleri orada oluşturabilecek bir bölge arzu ediyoruz. Sadece lojistik anlamda mal depolaması yapılan, kar realizasyonu yapılan bir yer değil, gerçekten tekstil, hazır giyim yapılabilen, altın işletmeciliği yapılabilen, metal mutfak eşya sektörlerinin olabildiği ileriye dönük kendini ön plana çıkarabilen sektörlerin yapılabileceği bir yer istiyoruz. Ortadoğu'ya açılan bir ciddi kapı olmasını istiyoruz. Ciddi bir ihracat yapabileceğimiz ortam oluşturmak istiyoruz. 5 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyarken, sadece hamasi söylemlerle bu işin olmayacağını, bizim bunların altyapılarını kurmamız gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda yapmış olduğumuz gayret, sadece geleceğin altyapısının oluşturulması adınadır."
GERMENİCİA ANTİK KENTİ
Karaküçük, Kahramanmaraş'ın sadece sanayisiyle değil, tarihi ve kültürel varlıklarıyla da bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Kentin turizm noktasında da bir cazibe merkezi olabilmesi için Germenicia Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılmasını isteyen Karaküçük, sözlerini şöyle tamamladı:
"Antik mozaikler bizim kültürel varlıklarımız. Bunların ön plana çıkması noktasında maalesef Kültür Bakanlığı ciddi ödenekler aktaramıyor. Ama şu anda Kentsel Dönüşüm Yasasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bunu yapabileceği ve bu bölgede yaşayan insanların TOKİ marifetiyle, onlara birer ev sağlanarak bu bölgenin tamamıyla kamulaştırılmasının yapılabileceği masalarda konuşuldu. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum ve şu anki yasal düzenleme de buna kafi. İnşallah önümüzdeki dönemde bunun da ciddi anlamda gelişim göstereceğine inanıyorum."
Karaküçük ve yönetim kurulu üyeleri daha sonra basın mensuplarını dinleyerek soru ve görüşlerini aldı. - KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › Karaküçük'ten Geleceğe Yönelik 4 Proje - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?