Birecik'te Kelaynaklar Doğaya Salındı - Son Dakika
Yerel

Birecik'te Kelaynaklar Doğaya Salındı

Birecik'te nesli tükenme tehdidi altında bulunan 185 kelaynak, üreme döneminin başlaması üzerine doğaya bırakıldı.

04.03.2015 11:08  Güncelleme: 11:11

RAUF MALTAŞ - Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehdidi altında bulunan 185 kelaynak, üreme döneminin başlaması üzerine doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, nesli yok olma altında bulunan kelaynakların, yaşamlarını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle beslenen kelaynaklar, yarı doğal ortamdaki istasyonda her yıl ortalama 35 yavru dünyaya getiriyor.

Sayısı bu yıl 185'i bulan kelaynaklar, doğal beslenebilmeleri ve üreme döneminin başladığı bahar ayları başında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınıyor.

Fırat Nehri kenarındaki doğal yaşam alanlarında birkaç ay gezen kelaynaklar, daha sonra kuluçkaya yatmak üzere yuvalarının bulunduğu istasyona dönüyor.

Son iki popülasyondan biri Türkiye'de

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şanlıurfa Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelaynakların neslinin tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altına alındığını söyledi.

Dünyadaki son iki popülasyonundan birinin Fas'ta diğerinin ise Türkiye'de bulunduğunu belirten Yüksel, Fırat Nehri kıyısındaki yaşam alanlarında kelaynakların ürediğini ifade etti.

Bu yıl üreme mevsiminin başlaması üzerine doğaya 185 kelaynak salındığını vurgulayan Yüksel, "Doğal ortamda serbestçe uçan ve beslenen kelaynaklar, istasyonumuzdaki kayalık ve tahta yuvalarda üreme dönemini tamamladıktan sonra ağustos ayında yeniden kafeslere alınarak, göç etmelerine izin verilmiyor" dedi.

Bu yıl üreme döneminde en az 50 yavru beklediklerine işaret eden Yüksel, şunları kaydetti:

"Yılda bir defa yumurtlayan ve ortalama 2 yumurtaya kuluçkaya yatan kelaynaklar, 4 haftalık kuluçka süresi geçiriyor. Yumurtalar, genellikle ortalama bir tavuk yumurtasından biraz daha büyüktür ancak daha eliptik bir yapıda ve açık grimsi renktedir. Nesli tükenme riski taşıdığı için göçlerine izin verilmeyen kelaynaklar, yuva için genellikle dik kayalıkların dar çıkıntılarını tercih etmektedirler. Bu sayede yuvalarını birçok yırtıcı hayvan ve insandan korumaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Birecik'te Kelaynaklar Doğaya Salındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement