Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ile haşerelerle mücadele konusunda ortak bir proje yürütecek.
İmza törenine, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Sağlık Bakanlığı bürokratları ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde projeyi yürütecek akademisyenler katıldı. İmzaları atılan proje kapsamında çevre ve halk sağlığının korunması amacıyla kullanılan insektisitlerin ev sineği ve sivrisineklere karşı direnç gelişimi ve bölgelere ait direnç risk değerlendirmesi yapılacak.
Türkiye'de yıllardır haşerelerle mücadele ediliyor. Ancak kullanılan aktif maddeler, zararlı böceklerde gerçekleşen direnç sonucu zamanla etkinliğini kaybediyor. İşte bu proje, ülkemizde yaygın olarak kullanılan aktif maddelere karşı sivrisinek ve ev sineklerinin gösterdiği direncin haritalarla belirlenmesi ve alınacak tedbirlerin ortaya konulmasını hedefliyor. Proje, Türkiye'nin yedi bölgesini de kapsıyor. Proje için Konya pilot il olarak seçildi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi SARGEM Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarı yetkilendirildi. Yürütülecek çalışmayla haşere kontrolünde gereksiz emek ve zaman harcamanın önlenmesi ve ekonomik kaybın engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca elde edilecek verilerle Türkiye'nin direnç haritası çıkarılacak ve bu harita, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu için Avrupa ölçeğinde önemli bir kurumsal başarı olacak.
"Gereksiz ilaç kullanımı önlenecek"
İmza töreninde konuşan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, "Bu proje, Sağlık Bakanlığının şemsiyesi altında, Türkiye çapında gerçekleştirilecek olan kolektif bir proje. Model olarak da ilk olarak Konya ve Şanlıurfa seçildi. Çalışma ile metotlarımızı hem optimize etmiş olacağız hem de durumun ne vaziyette olduğunu iki ilimizde göstermiş olacağız. Bu projede temel amaç, Türkiye'de yaygın olan sivrisinek ve ev sineğinin hangi ilaçlara direnç kazandığının tespit edilmesi... Bu şekilde hangi bölgede hangi ilaca direnç kazanıldıysa onun alternatifi olan veya duyarlı olduğu diğer ilaçların tercih edilmesi veya dirençli olan ilaçların belli bir süre kısıtlanması veya yasaklanması hedefleniyor. Bu projeyle çevre sağlığı için duyarlılık göstermiş oluyoruz, etkili olan ilacı kullanmış oluyoruz ve bu şekilde hem halk sağlığı hem de çevre sağlığı açısından gereksiz ilaç kullanımını minimuma indirmiş oluyoruz. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi rektörü olarak Sağlık Bakanlığının bu teşebbüsünü canı gönülden destekliyorum. Ülkemize mutlaka önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Konya'yı ve üniversitemizi model olarak düşünmelerinden dolayı da ilgili ve yetkililere teşekkür ediyorum" dedi. Sağlık Bakanlığı bürokratları da "pilot bölge olarak Konya ve Şanlıurfa'yı seçtik. Bunun sonucunda da belirli kısıtlamalara gidilecek, belirlenen aktifler o bölgelerde belirli bir süre kullanılmayacak. Doğa, insan ve hayvan için daha uygun, daha elverişli ürünler kullanılacak" diye konuştu. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Kgtü, Haşerelerle Mücadele İçin Sağlık Bakanlığı ile Proje Geliştiriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?