Kilis'te İsg Kanunu Tanıtım Semineri - Son Dakika
Yerel

Kilis'te İsg Kanunu Tanıtım Semineri

Kilis\'te İsg Kanunu Tanıtım Semineri

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Daire Başkanı Ümit Tarhan, "Türkiye 3.dünya ülkesi değildir."

04.06.2013 11:21

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Daire Başkanı Ümit Tarhan, "Türkiye 3. dünya ülkesi değildir. Türkiye 1. sınıf ülkeler arasında yarışan bir ülkedir. Dünyada her gün 1 milyon iş kazası meydana geliyor. Her yıl 2.3 milyon kişi iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Kilis'te "İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu Tanıtım Semineri" düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra İş Sağlığı ve Güvenliği konulu sinevizyon gösterisi yapıldı.

İSG Daire Başkanı Ümit Tarhan, dünyada 1 dakikada 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Tarhan, sanayi devrimi ile birlikte dünyada her alanda hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, "sanayiler arttıkça çalışma şartları ve şekilleri değişiyor. Üretim araçlarının teknolojisi her geçen gün gelişiyor ve çeşitleniyor. Bu durum çalışma hayatındaki riskleri de beraberinde getiriyor ve arttırıyor. Ülkenin doğusunda ve batısında cereyan eden ekonomik ve sosyal çalkantıların ortasındaki Türkiye'nin son derece dikkatli, tedbirli ve herkes tarafından hissedilen önemli bir başarıyı katettiği de görülmektedir. Bu nedenle Türkiye kalite ve markaya yönelmek zorundadır. Türkiye 3. dünya ülkesi değildir. Türkiye 1. sınıf ülkeler arasında yarışan bir ülkedir. Dünyada her gün 1 milyon iş kazası meydana geliyor. Her yıl 2.3 milyon kişi iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor. Dünyada 1 dakikada 4 işçi hayatını kaybediyor. Dünya geneline baktığımız zaman her yıl 2.3 milyon insanın ölmesi demek her yıl küçük bir ülke kadar nüfus yok oluyor demektir. Yani bir Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova gibi bir ülke gidiyor demektir. Türkiye'de 2002-2012 yılları arasında iş yerleri sayısında yüzde 105'lik, işçi sayısında da yüzde 124'lük bir artış meydana gelmiştir. İş kazalarında 2002 yılında 870 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılının 11 ayında 895 kişi hayatını kaybetti. 100 bin işçide ölüm oranı ise 2002 yılında 16.8 iken, bugün 7.6'ya geriledi. Bu Türkiye açısından güzel ve olumlu bir gelişmedir. Avrupa'nın ortalaması 100 binde 4 kişi. Biz iş sağlığı ve güvenliğini uygularsak, işverenin imajına yüzde 92, üretime yüzde 98, ürün kalitesine yüzde 85, ürünün pazarlamasına yüzde 50, iş kazası sayısını yüzde 88, çalışma takvimine yüzde 62, kayıt çalışma sürelerine yüzde 65 oranında etki edeceğini göreceğiz. Yani iş sağlığı güvenliği ile tasarruf ediyorum demek, bu vadede işletmeler için kar değil zarardır. İş kazalarının mali boyutunda ise, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının ülkelerin gayri safi milli hasılatlarının yüzde 1 ile 4 oranında kayıplara yol açtığı tespit edilmiştir. Bu rakam Türkiye için asgari olarak yüzde 7.7 oranına denk gelmektedir. Türkiye'de iş sağlığı güvenliğinde her gün ortalama 172 iş kazası görünüyor. Bunların 4'ü ölüm, 6'sı sürekli iş göremezlik meydana gelmektedir" diye konuştu.

Daha sonra İSG Uzmanları

Ahmet Ersoy, Tolga Pekiner, Salçuk Yaşar, Hande Tuncay ile Şube sorumlusu Celal Saygılı bir konuşma yaptı. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili alınacak tedbirlerin de anlatıldığı programda katılımcılar kafalarına takılan soruları uzmanlara sorarak yanıtını alma fırsatı buldu.

81 İlde İSG kanunu tanıtım seminerine Sosyal

Güvenlik Kurumu (SGK) Kilis İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ramazan Tatar, PTT Başmüdürü Mustafa Açıkel, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Aldemir, 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Hasanekoğlu, 7 Aralık Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu ve çok sayıda davetli katıldı. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kilis'te İsg Kanunu Tanıtım Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement