Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, otomotiv işçilerinin eylemine ilişkin, "Bizim ortak amacımız esasında huzur ortamının, barış ortamının bozulmaması ve üretime devam edilmesi. Buna Türkiye'nin, otomotiv endüstrisinin ve Türkiye ekonomisinin gerçekten ihtiyacı var" dedi.
Yenigün, Gölcük'teki Ford Otosan yerleşkesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe Bursa'da başlayan ve Türkiye'nin çeşitli illerine yayılan bir rahatsızlık olduğunu hatırlattı.
İşçilerden gelen talep olduğunu, onları haklı talep olarak algıladığını ancak bu seferki taleplerinin daha farklı formatta ortaya çıktığını dile getiren Yenigün, bunun neticesinde de bazı fabrikalarda üretimin durduğunu söyledi.
Yenigün, bunların uygun yöntemler olmadığını vurgulayarak, "Geldiğimiz noktada fabrikamız hala açık, üretim yapıyoruz. Bu üretimi yaparken de çalışma arkadaşlarımız bir önceki dönemde olduğu gibi huzur içinde çalışmak istiyorlar. Bu huzuru oluşturmak bazen zor olabiliyor. Şimdi iki grup insan var. Bu iki grup insanın bir grubu fabrikaya gelip çalışma yapanlar, diğer grup bu çalışmaya katılmayıp bu anlamda kendileri açısından bir söylemde bulunan arkadaşlar" diye konuştu.
Gölcük fabrikasındaki üretimin hiçbir zaman aksamadığına dikkati çeken Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağ olsun işçi arkadaşlarımız itidalli davrandılar ve gelip üretimlerine devam ettiler. Bugün aldığımız haberlere göre, diğer yerlerde bazı rahatsızlıklar oluşmuş. İşçilerin iki tane talebi var, bize iletilen. Bir tanesi sendika olarak bazı talepleri var, ikincisi de ücret artışı talepleri var. Bu ücret artışı talepleri, sendikal anlaşma dönemi dışında olmamız ve hali hazırda geçerli bir toplu iş sözleşme olması nedeniyle esasında ortada değişik bir duruma meydan veriyor. Örneğin, bu harekete örgütler 'grev' dedi. Grev olabilmesi için toplu sözleşme olması lazım, halbuki ortada bir anlaşma var. Burada talepler, özet olarak bunlar ama dışavurum şekli oldukça değişik, bugüne kadar alışık olduğumuzdan oldukça farklı."
"Amacımız barış ortamının bozulmaması"
Yenigün, dün Ford Otosan'da olan bitenle ilgili bir bilgilendirme yaptıklarını anımsatarak, "Bizim ortak amacımız, esasında huzur ortamının, barış ortamının bozulmaması ve üretime devam edilmesi. Buna, Türkiye'nin, otomotiv endüstrisinin ve Türkiye ekonomisinin gerçekten ihtiyacı var. Bu çalışmaların devam etmesi lazım. Şu anda Otosan personeli içinde işbaşı yapmayıp direnişlere devam eden arkadaşlar var. Buradaki bütün çabamız, taleplere uygun çözümler üretip arkadaşlarımızın işe devamını sağlamak" ifadesini kullandı.
"Kanunlarla tespit edilmiş birçok yöntem var ama hiçbirisine gitmek istemiyoruz çünkü iletişim kanallarını açık tutarak, oturup karşılıklı konuşarak bir yere ulaşabileceğimize inanıyoruz" diyen Yenigün, "Bu söylediklerimiz yanlış anlaşılmasın, buradaki tek amacımız arkadaşlarımızın demokratik yollarla bu şeyi yürütmesidir, demokratik olmayan yöntemlerle bir şey dile getirildiği zaman tabiki o başka bir tarafa gidiyor. Bizim dünkü bildirimizde de 'gelin, çalışmaya başlayın ve dolayısıyla şikayetlerinizi gidermek için gerekli altyapı çalışmalarında bulunalım' dedik" şeklinde konuştu.
Yenigün, işçilerin ücretlerinde yapılacak iyileştirmeye ilişkin bir soru üzerine, "Ford Otosan, MESS üyesi. Dolayısıyla işveren sendikasının belirlediği geçtiğimiz hafta cumartesi günü de yayınladığı bir açıklama var. Bu açıklamada da işçilere ilk etapta verilmek üzere seyyanen bir ödeme var, artı hemen akabinde ramazan ayına kadar geçecek olan 2-3 haftalık sürede belirlenecek olan sosyal bir paket var. Artı bence de en önemlisi, MESS orada gerçekten önemli bir açıklama yaptı. 'Şu anda direnişte olan arkadaşlar her ne kadar illegal bir eylem içinde olsalar da biz sektörümüz içindeki huzurun ve barışın bozulmaması için bütün arkadaşlarımızı işe çağırıyoruz ve iş garantilerini sağlama alıyoruz.' Bu önemli bir açıklama" şeklinde yanıt verdi.
"İş akdi feshedilen hiç kimse yok"
Süreç içinde işten çıkarmaların olup olmadığıyla ilgili soruya, Yenigün şu cevabı verdi:
"Bizim çalışanlarımız arasında işe gelmemesi nedeniyle iş akdi feshedilen hiç kimse yok ancak işe devamsızlığı iki günden daha fazla olan bir personele yazı yayınladık, esasında bu bir ihtarname. Bu şöyle bir şey, resmi olarak iki iş günü işe gelmediğiniz zaman iş akdinizin feshedilmesi gerekiyor, eğer geçerli bir neden bildirmezseniz. Geçerli neden de resmi belgelendirilmiş neden olması lazım ancak biz burada bunu da çok esnettik. Dedik ki arkadaşlara, 'sizin bir nedeniniz olmayabilir ancak bu organizasyonlara bir şekilde katılmış, başkalarının etkisi altında kalmış veya kalmamış olabilirsiniz ve bu yüzden işe gelmemiş olabilirsiniz.' Biz dedik ki bunu biraz esnetelim, gelin deyin ki, 'biz şuradaki eyleme katıldık ama artık bunu devam ettirmek istemiyoruz ve çalışmamızı da devam ettirmek istiyoruz.' Orayı da açık bıraktık. Bu da çalışmak isteyen, herhangi bir illegal eyleme katılmamış bütün arkadaşlarımızı burada Otosan'da çalışmaya beklediğimiz anlamına geliyor."
Yenigün, "işçilerin ücret konusundaki istekleri nedir" sorusuna dün işçi temsilcisi olduğunu söyleyen bir grupla görüştüğünü dile getirerek, "Yaptığımız uzun görüşme sonucunda net bir talep ulaştı bize ve o talebin hayata geçirilmesi mümkün değil. Sadece bizim için değil, herhangi bir sektörde de mümkün değil. Ona karşılık arkadaşlara MESS'in yayınladığı bildirideki şartların geçerli olacağını söyledik" diye konuştu.
"Üretim devam ediyor"
İş bırakma eyleminin üretimi nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Yenigün, "Bizde vardiya sistemi var. Vardiyalara baktığınızda üretim devam ediyor. Yani diğer şirketlerdeki fabrikaların kapalı olması durumu bizde yok. Dolayısıyla vardiya vardiya değişen bir şey, üretim de devam ediyor. Bu tabi bütün arkadaşlar katılmadığı için bir miktar daha düşük tempoyla gidiyor. Bizler flexible üretim yapmaya alışığızdır. Dolayısıyla ve önümüzdeki günlerde bu açık kapanır, bu konuda bir sıkıntı olmaz. Önümüzdeki dönemde çalışmaların başlamasıyla birlikte giderilebilecek sonuçlardır, bunun uzaması durumunda tabi sıkıntı yaşayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki otomotiv endüstrisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Yenigün, şunları kaydetti:
"O kadar güçlü ki adı, artık Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Avrupa'da özellikle çok kuvvetliyiz. Avrupa'deki birçok piyasadaki marka, Türkiye'de üretilen ürünlerle dolu. Hatta bizim sayemizde 2009'da Amerika'ya bile açıldı Türk otomotiv endüstrisi. Şimdi TOFAŞ'la bu devam ediyor. Bunlar çok büyük gelişmeler. Türkiye'deki otomotiv endüstrisi büyük ihtimalle bu yıl 900 binin üzerinde, 1 milyona yakın satışa ulaşacak. Bu da bizim otomotivciler olarak bugüne kadar bizim yükseldiğimiz, çıktığımız en üst seviye olacak. Yani biz üreticiler, 'şu piyasa 1 milyona bir çıksa', yani 'esas skalasını büyütse' diye plan, program yaparız. O, bu dönemde ortaya çıkacak gibi gözüküyor. Değişik durumla karşı karşıyayız. Yavaşlamamamız gereken bir dönemde yavaşladık ama bu önümüzdeki dönemde, bu işlerin bugün yarın sonuçlanmaya başlamasıyla birlikte geri kazanılacak bir kayıptır. Dolayısıyla yılın tamamını etkilemeyeceğini düşünüyorum."
Yenigün, "Bizim memleket olarak, şirket olarak üretmemiz lazım. Bütün arkadaşlarımızı üretime davet ediyorum. MESS üyesi olduğumuz için de MESS'in sağladığı ilave şartların bizim şirketimizde de uygulandığını zaten kendileriyle paylaştım. Ben birkaç gün içinde bize tekrar dönüp işlerinin başlarında olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Kocaeli'deki Otomotiv İşçilerinin Eylemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?