ABDULLAH DOĞAN - Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından yapımına başlanan ve yılda bin kişiye meslek kazandırması planlanan KTO Mesleki Eğitim Merkezi ile nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasına kaktı sunulması hedefleniyor.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en çok konuşulan konuların başında işsizlik sorununun geldiğini söyledi.
İşsizliğin temel nedeninin nitelikli iş gücü eksikliği olduğunu ifade eden Öztürk, "Türkiye'nin resmi işsizlik oranı yüzde 11 civarında. Diğer yandan yerel gazetelerdeki iş ilanlarına baktığınızda durum farklı oluyor. İşverenlerin personel bulamama şikayeti var. Nitelikli işçi sorunu var" diye konuştu.
Öztürk, Konya'da tarıma dayalı sanayinin geliştiğini, ilin ihracatını da her yıl artırdığını belirterek, buna rağmen çok sayıda sektörde nitelikli iş gücü konusunda sorunlar yaşandığını vurguladı.
KTO'nun sektör temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya gelerek bu sorunun önüne geçmek üzere çalışma yürüttüğünü anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
"İlkokul, lise ve yüksek okul mezunu arkadaşlara meslek kazandırmak istiyoruz. Meslek edinen kişilerin istihdamına yönelik projeler de gerçekleştiriyoruz. Bu merkezde meslek öğrenenlerin Konya'da istihdam edilmesini sağlayacağız. Merkezimizi diğerlerinden ayrı kılan, 120 kişilik yurdu da barındırmasıdır. Burada kent merkezi dışından, ilçe ve köylerden gelenleri eğitim süresince misafir edeceğiz. Eğitim bittikten sonra iş buluncaya kadar 3-5 ay daha kalmalarını sağlayacağız. Bu süre, kursiyerin şehre alışmasını sağlayacak. Yılda yaklaşık bin öğrenciye eğitim vereceğiz. Bazı meslek dalları için küçük bir ücret alınacak ama daha çok İŞ-KUR, Avrupa Birliği hibeleri ve KTO tarafından desteklenecek."
- İstihdam garantili kurslar açılacak
Öztürk, kurs sürelerinin branşlara göre planlandığına işaret ederek, adayların becerilerine göre meslek gruplarına yönlendirileceğini dile getirdi.
Bazı mesleklerin zamana ve teknolojiye ayak uyduramadığına değinen Öztürk, kursta meslek değiştirme imkanı sunulacağını ifade etti.
Öztürk, bazı mesleklerde istihdam garantisinin verileceğinin altını çizerek, "Tüm branşlarda istihdam garantisi olduğunu söyleyemeyiz ama dönem dönem istihdam garantili kurslar açmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Anketle ihtiyaç duyulan meslekler belirlendi
İş dünyasının eleman bulmakta zorlandığı meslek gruplarını anket yöntemiyle belirlediklerini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:
"Anketin sonuçlarına göre böyle bir proje hazırlayıp, Mevlana Kalkınma Ajansına sunduk. Onay aldıktan sonra projeye başladık. İhtiyaç duyulan mesleklerde değişim oluyor. Her yıl anketler yaparak güncellemek durumundayız. Meslekleri sanayi ve hizmetler iş kolu diye ikiye ayırdık. Sanayicilerimize, ticaret erbabına hangi mesleğe ihtiyaçları olduğunu sorduk. Merkezimiz teknolojiye ve ihtiyaç duyulan gelişmelere ayak uyduracak. Kursiyerler, gaz altı kaynağı, ön muhasebe, CNC, torna, yazılım, grafik-tasarım gibi meslekleri öğrenecek. Bu merkezde mesleksizlik sorunu ortadan kalkacak. Merkezin temelini attık. Çalışmalar başladı. İnşallah 8 ayda tamamlamayı hedefliyoruz."
Son Dakika › Yerel › Konya'dan Nitelikli İş Gücüne Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?