Köylerinin Değil, Ormanın Yanmasına Üzüldüler - Son Dakika
Yerel

Köylerinin Değil, Ormanın Yanmasına Üzüldüler

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde çıkan ve kontrol altına alınan orman yangını nedeniyle evleri yanan köylüler, evlerinde oluşan zarara değil, ormanın yanmasına üzüldüklerini söyledi.

28.08.2012 11:25  Güncelleme: 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hadi Şengül - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde önceki gün çıkan ve dün kontrol altına alınan orman yangını nedeniyle evleri yanan köylüler, evlerinde oluşan zarara değil, yaklaşık 150 hektar orman alanının yanmasına üzüldüklerini bildirdi.

İlçeye bağlı Çayıroluk köyü sakinlerinden Musa Dinç (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki 14 evden 5'inin yanarak kullanılamaz hale geldiğini hatırlattı.

Yanan evlerden birinin kendisine ait olduğunu belirten Dinç, "Komşularımın evleri gibi bizim evimiz de yandı. Üç katlı evimin yanı sıra ahır ve samanlığım kullanılamaz hale geldi. Çok kaybımız var. Maddi olarak hesaplayamıyorum. Kazancımızı buraya yatırmıştık. Hepsi de gitti" dedi.

Musa Dinç'in eşi Hafize Dinç (53) de, orman yakınında dinlenebilecekleri bir bina yapma hevesiyle yıllardır uğraşıp birçok emek ve para harcayarak inşa ettirdikleri, henüz taşınamadıkları evlerinin yanmasından büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Bu tür yangınların genellikte otluk alanlarda başladığını anlatan Dinç, şöyle konuştu:

"Baştan evimizin etrafı suyla çevrilse belki yanmayacaktı. Daha yeni etrafını da ottan temizlemiştik. Buraya çok heves etmiştik. İçinde durmamıştık. Emeklerimize acıyorum. Nasip böyleymiş. Bunun yanında canımıza bir şey gelmediği için Allah'a şükrediyoruz. Allah beterinden saklasın, cümlemizi korusun. Ormanımıza da çok acıdık. Yılların çamlarıydı. O çam ağaçlarına gözümüz gibi bakıyorduk. Gölgelik yaparken saçaklarına temas ettirip ağacı kuruturuz diye çok korktum. Çok emeğimiz vardı. Bütün emeklerimiz zayi oldu."

-"Burası 74 milyon kişinin, hepimizin ormanıdır"-

Musa Dinç'in amcası Tevfik Dinç (72) ise evinde hasar bulunmadığını ancak ormanın yanmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Köydeki ev ve ahırlardan çok ormanın yanmasına üzüldüklerini söyleyen Dinç,

"Burası 74 milyon kişinin, hepimizin ormanıdır. Yeşillik gitmiş. Çok zarar var. Allah beterinden saklasın" diye konuştu.

Ali Dinç, iki ahır ve bir samanlığının yanı sıra bahçesindeki ceviz, armut, kiraz, kavak ağaçlarının zarar gördüğü bilgisini vererek, devletten yardım beklediklerini vurguladı.

İsa Dinç, iki katlı ev, ahır ve samanlığının yandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bir köy evine ne lazım geliyorsa hiçbirini kurtaramadık. Evimin içinde halı, kilim, buzdolabı, televizyon ne varsa hepsi yandı. Geçimimizi sağladığımız 45 kovan arımız vardı. Kovanların hepsi yandı. Geri kalan arılar da yuvalarını arıyor. Şahsen hiçbir şeyim kalmadı. Devletimiz büyük. Tek tesellimiz, devletimizin bize yardım elini uzatması olacak."

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Köylerinin Değil, Ormanın Yanmasına Üzüldüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement