Malatya'da alabalık üretiminin gittikçe arttığı ve geçen yıla göre bu yıl 3 kat arttığı bildirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre Malatya'da 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 77 adet alabalık tesisi bulunuyor. Bu tesislerin 32 adedi karada ve 45 adedi ise barajda olup; toplam kapasiteleri yıllık 14 bin 150 ton olduğu belirtildi.
TÜİK verilerine göre Malatya'da 2012 yılı alabalık üretim miktarı yılda 4 bin 677 ton olup, bu tesislerin yapmış oldukları üretimlerine karşılık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan destekleme miktarı ise 2 milyon 193 bin TL olarak gerçekleşti.
2012 yılında Türkiye'deki iç sularda alabalık yetiştiriciliği toplam üretim miktarı yılda 111 bin 335 ton oranında oldu. Alabalık yetiştiriciliğinde 5 yıl öncesinde Malatya'nın adı bile geçmezken, son 5 yılda yapılan çalışmalar neticesinde, 2012 yılında Türkiye'deki toplam iç su alabalık üretiminin yüzde 4,2'sinin Malatya'da üretildiği bildirildi. Bu üretim miktarı ile Malatya TÜİK verilerine göre Türkiye'deki alabalık üretiminde iller bazında 5. sıraya yükseldi.
Alabalık yetiştiriciliğinin gelişmesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yanı sıra, tesis kurulumu aşamasında inşaat-alet-ekipman benzeri giderleri için hibe programları yapan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) gibi kuruluşlarında katkıları olduğu ifade edildi.
Konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar belirtildi:
"TKDK kurumunun Kırsal Kalkınma Programı (IPARD), on birinci çağrı ilanı yayınlanmış olup, başvuruların 30 Eylül 2013 ile 30 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir. FKA kurumunun da yıl boyunca farklı alanlarda destekleme ve hibe programları bulunmaktadır. Üreticilerimizin yatırım, inşaat, alet-ekipman, teknik destek gibi konularda destekleme ve hibe programlarından yararlanmak istemeleri halinde yukarıda belirtilen kurumlarla irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Malatya, alabalık üretimi açısından kat ettiği mesafe ve geldiği düzey Türkiye'de söz sahibi olan iller arasına girerek önemli seviyeye ulaştı. 77 adet yetiştiricilik tesisi, 1 adet su ürünleri işleme fabrikası ile yıllık yaklaşık 25-30 milyon TL'lik ciroya ulaşılmış olup, oluşturduğu katma değer ve istihdam ile ihracata katkısı da düşünüldüğünde, ilimizin en önemli gelir kaynağı olan kayısıdan sonra alabalık üretimi, alternatif olarak ilimizde önemli bir sektör haline gelmiştir." - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Malatya Alabalık Üretiminde 5. Sıraya Yükseldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?