Memorial Kayseri Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Koç "Yaz mevsiminde sıcak ve kuru havalarda burun kanamaları sıklık gösteriyor. Özellikle çocuklarda rastlanan burun kanamalarında başın geriye doğru yaslanmasını tavsiye etmiyoruz" dedi.
Op. Dr. Murat Koç "Özellikle çocuk hastalarda burun kanamaları ile daha çok karşılaşmaktayız. Biz burun kanamalarını ön ve arka olarak ikiye ayırıyoruz. Yaz aylarında çocuklarda gördüğümüz burun kanamaları ön burun kanamaları olarak adlandırılmakta" diye konuştu.
Çocuk hastalarda burun kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Koç " Genellikle burnun tek tarafında kanama olmakta. Bu tarz tablolarla karşılaştığımızda, çocukların burun içerisini parmakla karıştırma ve havadaki kuru ortam, nemin az oluşu, bu tür nedenler bir araya geldiğinde kanamaları çok sık görmekteyiz. Özellikle hastalar panikliyorlar bu durumla karşılaştıklarında ve özellikle de ne yapacaklarını bilemiyorlar "diye konuştu.
Op. Dr. Koç "Toplumda bizim en çok gördüğümüz, panik halde çok yanlış işler yapılıyor. Özellikle kanayan burnu havaya doğru kaldırma eğilimi var. Biz aksine tersine başı öne eğmelerini özellikle söylüyoruz. Eğer ellerinde varsa burun açıcı spreyleri küçük bir pamuğa sıkarak burun içerisine koyup burun kanatlarından alarak kanamayı durdurmalarını bekliyoruz. Ancak baş geriye atılırsa genzine doğru akıntı olur, boğaza doğru akıntı oluyor, bu çok rahatsız edici bir his doğuruyor ve mide bulantısına sebep oluyor. Özellikle başın geri atılmasını istemiyoruz. Bununla birlikte burun kanamalarında soğuk uygulama yapılabilir. Burun kanatlarına burun sırtına buz tatbiki yapılabilir. Yine küçük bir pamuk koymadan önce soğuk bir suyla burun yıkanabilir ilk yapılması gereken işler bunlardır. Ancak bütün bunlara rağmen durmuyorsa ve sık tekrar ediyorsa bize başvurmalarını öneriyoruz. Çocuklarda tek taraflı burun kanamalarının olduğunu söylemiştik. Daha çok ön taraftan burnu besleyen damarların ortak bir ağ yaptığı bölgeden kanama olur. Bu da kurumanın etkisi ile cilt dokusu incelir, hassaslaşır ve hızlı bir tümkürmeyle, iç çekmeyle veya parmakla oynamakla kanama olabilir. Halk arasındaki adıyla bu damarın yakılması gerekir. Biz burada koterizasyon diyoruz. Bu işlemin yapılması gerekiyor. Burada tanıma odağının bulunması önemli, buda ancak muayene ile mümkün. Burun damarlarının yakılması işleminin de bizlerin denetiminde yapılması gerekir " tavsiyesinde bulundu. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Memorial Hastanesi Op. Dr. Murat Koç Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?