Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Mera Kanunu hakkında yapılan değişiklikle, dekar başına 50 kilo olan ot veriminin 4 bin-5 bin kiloya kadar çıkacağını, bu durumun, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kaba ot açığının giderilmesine ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Niğde'de mevcut yaklaşık 2 milyon 500 bin dekarlık mera alanı bulunduğunu ve bunun arazinin yüzde 33'lük kısmını kapsadığını ifade eden Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Mera Kanunu hakkında yapılan değişiklik sonucu hazine arazisi olup da mera olabilecek arazilerle hayvancılığı katkı sağlanacağını belirtti.
Bundan bin sene öncesinde mevcut meraların dekar başı ot veriminin ortalama 50 kilo civarında olduğunu şimdi de bu durum değişmediğini dile getiren Türkmen, "Meralar
Islah edildikten sonra bu alanlardaki ot verimi 50 kilodan 4 bin- 5 bin kiloya kadar çıkacak.
Bu değişiklik çok yararlı oldu, inşallah Niğde'mizde mevcut yaklaşık 2 milyon 500 bin dekarlık mera alanı hayvancılığın daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacak" dedi.
Bakanlığın Mera Kanunu hakkında bir değişiklik yaptığını, kanunun Meclisten geçtiğini söyleyen Türkmen, " Şu an yönetmelik hazırlanıyor. Değişiklik yapılmadan önceki haliyle meralarımıza çivi dahi çakılamıyordu, şimdi yapılan değişiklikle artık çiftçimize, yatırımcımıza mera alanları kiraya verilebilecek. Mera alanlarını kiralayan kişiler ise ıslah etmek ve hayvanlara ot üretmek amacıyla buraları değerlendirecek ve bu meralara deposunu, silosunu, ahırını inşa edebilecek. Ancak bu alan kiralamış olduğu alanın yüzde 1'ini geçemeyecek" dedi.
Bakanlığın yapmış olduğu bu değişikliğin çok faydalı olduğunu söyleyen Türkmen, " Bundan bin sene öncesinde mevcut meralarımızın dekar başı ot verimi ortalama 50 kilo civarında idi şimdi hali hazırda da bu durum değişmedi. Islah edildikten sonra bu alanlardaki ot verimi 50 kilolardan 4 bin- 5bin kilolara kadar çıkacak.
Bu değişiklik çok yararlı oldu inşallah Niğde'mizde mevcut yaklaşık 2 milyon 500 bin dekarlık mera alanı hayvancılığın daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kaba ot açığının hayvancılık sektöründe ciddi bir sıkıntı olduğunu da düşünürsek, bu açığı gidermiş de olacağız. Kaba yem hayvancılık sektörü için olmazsa olmazdır. Hayvanın gerek et, gerek süt verimine birinci dereceden etmendir. Hayvanın kendi sağlığı
sindirim ve boşaltım sistemi için de kaba ot mutlaka tüketmesi gerekiyor. Ayrıca hayvancılık işletmesi kuracak olan bir kimsenin bunu kaba yem ile desteklemesi gerekmektedir, fenni yem ile yapılan hayvancılıkta işletme giderlerinin en az yüzde 60-70 gibi oranını yem giderleri oluşturmaktadır. Bunu kaba yem ile karşılayan işletmenin gideri yüzde 20'lere düşeceğinden aradaki yüzde 40'lık dilim çiftçimizin cebinde kalacak" dedi.
Niğde'de mera vasfını kaybetmiş arazi olmadığını ifade eden Türkmen, " Buna karşılık
mera vasfını kazanmış arazilerimiz var. İlimizde tapu kütüğünde mera olan arazilerinin yanı sıra bir de hazine arazisi olup da mera olabilecek araziler var. Bu mera kanununun 5'inci maddesinin b fıkrasında geçer, bu hüküm çerçevesinde Niğde'de oluşturduğumuz 4 teknik ekip var. Bu ekipler, sahada çalışmalarını yapar mera olarak değerlendirilebilecek alan var ise teknik raporlarını hazırlayarak Mera Komisyonuna taşır, komisyon alanın mera olabileceğine karar verirse burası mera olarak tespit edilir. Niğde'de mevcut meralarımız arazimizin yüzde 33'lük kısmını kapsıyor" diye konuştu. - NİĞDE
Son Dakika › Yerel › Niğde'de 2 Milyon 500 Bin Dekarlık Mera Alanı Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?