Okul öncesi dönemde çocukların gözetim altında haftanın 3 gün, günde 40 dakikayı aşmayacak şekilde tablet bilgisayarla vakit geçirebileceği bildirildi.
Hızla gelişen teknoloji, günlük hayatta kendine daha fazla yer bulurken, bu ürünleri kullanma yaşı da gittikçe düşüyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması, insanların artık cep telefonlarından internetin yanı sıra çok farklı uygulamalara ulaşması, yetişkin insanlar için büyük avantaj görülse de çocukların teknoloji karşısındaki durumu, ebeveynlerin kafasında cevaplanamayan sorular arasında olabiliyor.
Teknolojik aletlerin çocukların öncelikle öğrenme kaynağı olan okullardan önce sosyal hayata girmesi karşısında bu aletlere karşı çocukların nasıl davranış geliştirecekleri, uzmanların üzerinde araştırma yaptığı konular arasında yer alıyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehmet Can Şahin, AA muhabirine, televizyon, bilgisayar, internet örneklerinde olduğu gibi maliyet, bakım, lisanslama gibi durumlara bağlı teknolojinin bir şekilde eğitimden önce günlük, sosyal hayata girdiğini, daha sonra okullarda kullanıldığını belirterek, günümüzde de tablet bilgisayarların yaygınlaştığını söyledi.
Halkın, teknolojik bir ürünle ilk tanıştığında yanlış kullanabildiğine dikkati çeken Şahin, "İnsanlar yanlış öğrendikten sonra yeniden onu değiştirmek çok zor. Yanlış kanaatler edinmemesi için bu ürünlere ait kılavuz, doğrular ve önerilerin ilgili kurumlarca doğru, zamanda ve erken verilmesi gerekir" dedi.
Tablet bilgisayarların evlere tablet olarak girmese bile büyük ekran telefonlarla yerini aldığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Okul öncesi çocuk için tablet veya telefon arasında çok büyük fark yok. O oyuna, dokunmatik ekrana, internete zaten farklı mecralardan ulaşmaya başladılar. İlk akla gelen yasaklamak ama çocuklar, bu tabletlerin, teknolojinin içerisine mecburen düşüyorlar. Çünkü özellikle büyükşehirlerde insanların çocuklarını doğaya sokağa salacak durumu yok. Çocuk kelimenin tam anlamıyla hapis. Evde, okulda, serviste, dershanede hapis. O hapisten çıktıklarını zannettikleri tek durum da bu sihirli ekranlar. Bizim zamanımızda doğa, daha sonrasında da sokak bitti. Çocuğa tabletle oynama dediğinde ne yapacak? Gazete mi okuyacak 3,5 yaşındaki çocuk."
Şahin, çocukların istemeden de olsa içine düştükleri teknolojik ürünlerin eğitim veya sosyal ortamlarda nasıl kullanmaları gerektiğinin araştırılmasının önem taşıdığını kaydetti. Tablet kullanım dozu, aşırısı gibi kriterlerin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Şahin, şunları söyledi:
"Yurtdışındaki yayınlar ile bizim okul öncesi eğitim kurumları ve sosyal hayatta gözlemlerimize göre iki sayıya ulaştık. Çocukların tablet bilgisayarı her gün kullanmaması gerekiyor. Haftada 3 gün, günde 40 dakikadan fazlası önce alışkanlık sonrasında bağımlılık yapar. Tablet kullanımını hayatının vazgeçemediği bir parçası haline dönüştürmemek lazım."
Tabletlerdeki teknoloji market dükkanlarında hemen hemen her şeyin ücretsiz olduğunu, 3,5 yaşındaki çocukların bile kolayca bu marketlere girip her şeyi indirebildiklerini aktaran Şahin, bu marketlerde önemli miktarda genel ahlaka aykırı veya şiddet içerikleri olduğunu, bu içeriklerin çocukları öldürme, şiddet kullanma gibi durumları sevdirmeye veya en azından bu olaylara karşı duyarsızlaştırmaya neden olduğunu ifade etti.
Gözlemlerinde sürpriz bulgu olarak çocukların tablet bilgisayarları birlikte kullanmaktan zevk aldıklarını gördüklerini, tabletin bireysel bir ürün olarak görülmesi karşın çocukların o uygulamayı yükseltmeyi becerebildiklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Biz çocuklara tabletleri birer birer dağıtmamıza, oyunları, etkinlikleri yüklememize rağmen çocuklar üçerli, dörderli bazen gruplar halinde toplanıp birlikte oynamaya başladılar. Burada çocuk arkadaşının nasıl oynadığını, ne yaptığını merak ediyor, onu görüyor, birlikte seviniyor, üzülüyor, alkışlıyor, birbirlerini geçmeye çalışıyor, kendi tabletini bırakıyor arkadaşının tabletinde arkadaşıyla oynuyor. Biz gördük, çok zevk alıyorlar. Tablet yazılımı bireysel olmasına rağmen çocuklar arasında 'Birlikte oynayalım' durumu ortaya çıkıyor. Çocuklar tekil bir işlevi yükseltip, geliştirerek, birlikte oynanabilir bir uygulama haline dönüştürebiliyorlar. Bu durumun sosyalleşmeye de faydası olabileceğini düşünüyorum."
Şahin, velilerin tabletle oynayan çocuklarını mümkün olduğu kadar arkadaşları, kardeşleri, komşu çocuklarıyla bir araya getirmelerini, birlikte oynamalarını teşvik etmelerini, öğretmenlerin de çocukları kendi başlarına değil de sosyal gelişim konularından birine entegre ederek kullanmalarını önerdi. - Adana
Son Dakika › Yerel › Okul Öncesi Çocukların Tablet Kullanımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?