Gökhan Balcı - Lastik Sanayicileri Derneği
(LASDER) Lojistik Müdürü Erdoğan Şahin, Türkiye'de ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanımı konusunda kısa sürede önemli yol katedildiğini belirterek, "AB ülkelerinde bu uygulama 10-15 sene önce yerleşmiş olmasına rağmen biz 3-4 sene içinde AB hedeflerini ve ortalamalarını yakaladık" dedi.
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği"nin yürürlüğe girmesinin ardından 2007'de kurulan LASDER'in, geri dönüşüm çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de bir yılda yaklaşık 260 bin ton lastik satıldığını aktaran Şahin, bu miktar kadar ömrünü tamamlamış lastiğin de ortaya çıktığını ifade etti.
LASDER üyelerinin bu yıl yaklaşık 180 bin ton lastik piyasaya sürdüğünü belirten Şahin, "Bu yıl yaklaşık 125 bin ton ömrünü tamamlanmış lastiği toplayarak geri kazanıma vereceğiz. Bu sene hedefimiz bu. Geçen yıl 104 bin ton ömrünü tamamlamış lastik toplayarak geri kazandırdık. Türkiye'de ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanımı konusunda kısa sürede önemli yol katedildi. AB ülkelerinde bu uygulama 10-15 sene önce yerleşmiş olmasına rağmen biz 3-4 sene içinde AB hedeflerini ve ortalamalarını yakaladık" diye konuştu.
-"Tüketiciler, yeni lastik aldıkları yere eskilerini bırakmalı"-
LASDER Lojistik Müdürü Şahin, ömrünü tamamlanmış lastiklerin yaklaşık yüzde 70'inin malzeme olarak geri kazandırıldığını, yüzde 30'unun da alternatif enerji kaynağı olarak çimento fabrikalarında yakıldığını kaydetti.
Lastiklerin geri dönüşüm işlemleri sırasında yakılmadığını dile getiren Şahin, "Lastiğin çelik tel ve tekstil bölümü ayrıştırılarak kauçuk granül elde edilmekte. Bu, çocuk oyun parklarında güvenli zemin, suni çim ve halı sahalarda zemin döşemesi, rekreasyon alanlarında, koşu pistlerinde, tenis kortları, voleybol ve basketbol sahalarında yer malzemesi olarak kullanılmaktadır" dedi.
Şahin, geri dönüşümü arttırmak için eğitim çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, "Tüketicileri ve halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Lastiğin geri dönüşüme kazandırılması için tüketicilerin yeni lastik satın aldığı yere eski lastiğini teslim etmesi gerekir. Bazı tüketiciler bu lastikleri evlerine götürüyor, kötü koşullarda saklıyor. Yeni lastik alırken eskilerini bırakırlarsa biz onları yetkili taşıyıcılarımız vasıtasıyla toplatıp geri kazanıma yolluyoruz" ifadelerini kullandı.
Yayıncı: Nurhan Çorlu - EDİRNE
Son Dakika › Yerel › 'Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Geri Kazanımında AB Hedeflerini Yakaladık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?