Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya'da, 2007'den bu yana, toplam 179 beyin ölümünün gerçekleştiğini, bunlardan 46'sının ikna edilebildiğini ifade ederek, "46 donörden de 150'nin üzerinde vatandaşımız, nakledilen organlarla hayata bağlanmış" dedi.
Küçükkendirci, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından, Meram Tıp Fakültesi Eyüp Kalaycı Konferans Salonu'nda düzenlediği panelde, insanların farklı meşguliyetler içinde olduğunu söyledi.
Hayatın her döneminde farklı konulara endekslenmiş ama organ bekleyen insanlar olduğunu ifade eden Küçükkendirci, "Bu insanların tek bir odak noktası var; ulaşabilecekleri sağlıklı bir organ.. Onların penceresinden baktığınız zaman, yaşama bağlantının ne kadar zor olduğunu görüyouz. Bu denli zor bir mücadele içinde de insanları zaman zaman ikna edebilme güçlüğünü yaşıyoruz. Konya'da da bu güçlüğü zamanında çok yaşadık" dedi.
Konya'nın organ bağışı konusunda oldukça geride kaldığını dile getiren Küçükkendirci, 2007 yılına kadar Konya'da hiçbir organ bağışının olmadığını, gönüllülük esasına göre dahi hiçbir insanın organını bağışlamadığını belirtti.
Küçükkendirci, bunun üzerine bir kampanya başlatarak, bu gidişe son vermek istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımızla bir araya geldik ve 'buna bir son noktayı koymamız lazım' dedik. Çünkü 81 vilayet içinde Konya 79-80'inci sıradaydı. 2007'de kendi organlarımızı bağşılyarak işe başladık. O bir ivme başlattı. Yine o dönemde bir sağlık mensubunun çocuğu pres makinesine kafasını sıkıştırmış. ardından beyin ölümü gerçekleşmişti. O arkadaşımızı ciddi bir organizasyonla ikna ettiler ve bunun sonucunda ilk kadavradan organ bağışını alabilmiştik. Konya, organ bağışında 2002'li yıllardan itibaren hep sıfır çekmiş. 2007 yılında toplamda 8 beyin ölümü gerçekleşmiş bunların 3'ünü ikna edebilmişiz. Bu bizim ilk başlangıç noktamız. Miladımız olan 2007 bizim için çok büyük önem arz ediyor. 2009 yılında 109 beyin ölümü gerçekleşirken, bunlardan 11'i ikna edilebilmiş. 2013 yılına gelindiğinde ise bu aya kadar 30 beyin ölümünden 9'unu ikna edip, insanları hayata teşvik etmişiz. Konya'da kendimize milat olarak belirlediğimiz 2007'den bu yana toplamda 179 beyin ölümü gerçekleşmiş, bunlardan 46'sını ikna edebilmişiz. 46 donörden de 150'nin üzerinde vatandaşımız, nakledilen organlarla hayata bağlanmış."
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile sağlık çalışanları ve vatandaşların katıldığı panelde. böbrek nakliyle ilgili konularda sunumlar yapıldı. - Konya
Son Dakika › Yerel › 'Organ Bağışı ve Önemi' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?