Ortacalı Çiftçiye Budama Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Ortacalı Çiftçiye Budama Eğitimi

Ortacalı Çiftçiye Budama Eğitimi

Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile HEM Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği budama eğitimi yoğun ilgi gördü.

06.02.2013 12:54  Güncelleme: 12:50

Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği budama eğitimi yoğun ilgi gördü.

Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Okan Bilgiç ile Bahçe Bitkileri Teknikerleri ve Bitki Koruma Elemanları tarafından Dalyan Beldesi Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda slayt gösterimi eşliğinde iki gün sürecek eğitimin bitiminde meyve bahçelerinde uygulamalı olarak verilecek budama eğitiminden çiftçiler oldukça memnun kaldı.

Verilen budama eğitimi hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Okan Bilgiç;

"Her şeyden önce bitkiyi korumak çok önemli bir faktördür. Eğer meyve fidanlarından odun değil de, ürün almak istiyorsak mutlaka bakımını çok iyi yapmalıyız. Bunların başında da budama yönetimi çok önemlidir. Budama bir sanat, bir eserdir. Sizlerin burada kurmuş olduğu bahçelerde bir eser, bakımı ise, bir sanattır."

Budama tekniğinin ve bahçe bakımının önemine vurdu yaptı. Bahçe Bitkileri Uzmanı, zeytin, nar, narenciye bahçelerinde uygulamalı olarak verdiği budama eğitiminde, çiftçilere budama nasıl yapılır, budama tekniği, yanlış budama, dikim ve bakım konusunda bilgiler vererek her meyve ağacının farklı budama şekli olduğunu söyledi.

Dünya'da Budama Şekli Aynıdır "Tüm Dünya'da budama tekniği aynıdır, fakat şekli değişiktir. Budama yaparken, hangi dalın nereden ve nasıl kesileceğini yaptığı uygulama ile gösterip; "Budama da fidanlara şekil vermek çok önemlidir. Bu şekli verirken de meyve gözlerine çok dikkat edilmelidir. Bir sonraki yıl kaliteli ürün almak istiyorsak mutlaka her yıl düzenli olarak budama yapmak zorundayız. Budama tekniğinde meyvelerin güneşi çok rahat alabilmeleri de önemlidir. Kurmuş olduğunuz bahçelere büyük emekler veriyorsunuz; bu emeğinizin karşılığını da almak için mutlaka teknik budamaya ve bakımına dikkat etmelisiniz.

"Son yıllarda Ortaca ve Dalyan bölgesinde, nar, zeytin, narenciye bahçelerinde büyük artışlar olduğunun altını çizen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Okan Bilgiç; "Çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirmek için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlülüğü ile ortak bir çalışma düzenledik. Yapmış olduğumuz bu uygulamalı eğitimin oldukça yararlı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yapılan uygulamadan memnun kaldıklarını belirten meyve üreticileri ise gösterilen teknik uygulamanın oldukça faydalı olduğunu belirtti. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ortacalı Çiftçiye Budama Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement