EFSUN YILMAZ - Dünyanın en büyük 3 otistik eğitim merkezi arasında gösterilen Sabahat Akşiray OÇEM'de kurulan mehter takımı, Türkiye'deki uluslararası organizasyonlardaki otizmli bireylerin başarısını şimdi de dünyaya göstermeye hazırlanıyor.
Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nin (OÇEM) Müdürü Sadettin Akçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu ve yaşamın içinde yer alabilmeleri için fırsat yaratılması gerektiğini belirtti.
Merkez olarak tarihi unsurlara da önem verdiklerini söyleyen Akçi, "Tarihimizde önemli yeri olan mehter takımını oluşturduk. Otistik çocukların toplu olarak hareket etmesi için çalışıyoruz. Çünkü otistikler bireysel hareket ederler ve birlikte çalışamazlar. Biz de bunu aşmaya çalışıyoruz" dedi.
Mehter takımında 21 otistik çocuğun yer aldığını anlatan Akçi, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimiz 4 parça çalabiliyor, parça sayısını 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Takımımız Türkiye'deki uluslararası organizasyonlarda görev yaptı. Bundan sonraki hedefimiz yurt dışına gidebilmek. Çocuklarımızı uluslararası alanda da gösteri yapabilecek duruma getiriyoruz."
Sadettin Akçi, mehter takımının Kültür ve Turizm Bakanlığı yurt dışı faaliyet programına alındığını ve yurt dışındaki gösterilerde yer almak için çocukların heyecanlandığını da anlattı.
"Topluma örnek oluyorlar"
Okulun 13 yıllık müzik öğretmeni Özden Tokul, başlattıkları ritim çalışmaları ve terapi ile öğrencilerin rahatladığını ve 2 yıldır mehter takımına ders verdiğini anlattı.
Otistik çocukların başarabildiklerini ortaya koyduklarını söyleyen Tokul, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimiz kendi bireyselliklerini yaşayan çocuklar. Toplu grup çalışmalarına pek eğilim göstermeyen çocuklar. Biz birlikte ritim tutmayı öğrettik. Otistik çocuklarla çalışmak büyük sabır ve zaman istiyor. Kısa sürede çok aşama kaydedemiyorsunuz. Onların gelişmelerini yavaş yavaş izliyoruz. Çok fazla tekrar yapıyoruz ama başarıya ulaştığımızda en güzel tarafını yaşıyoruz. İzleyenler çok etkileniyorlar, otistik çocuğun neleri başarabildiğini görüyorlar. Öğrencilerimiz, otistik olmayan çocuklara da örnek oluyor. Engeli olmayan insanlar neler yapabilir onu düşünüyorlar."
"Güzel çalıyoruz onlar da bizi alkışlıyor"
Mehter takımında kös çalan Alirıza Can Er, arkadaşlarıyla Ankara'ya gösteri yaptığını, daha dünyada gezecek çok yer olduğunu söyledi.
Takımda zil çalan İrfan Yüzbaş da okulunu ve yeni şeyler öğrenmeyi çok sevdiğini ifade etti.
Gösteri için gittikleri Ankara'da bir otelde kaldığını ve bu geziyi unutamadığını da kaydeden Yüzbaş, "Bizi izlemeye gelenlerin alkışlaması hoşuma gidiyor, biz güzel çalıyoruz onlar da bizi alkışlıyor" dedi.
Takımın eserlerini seslendiren görme engelli otistik İbrahim Çimen de en çok "Sevdim seni" isimli ilahiyi söylemeyi sevdiğini anlattı. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Otistik Çocuklar Mehteri Dünyaya Dinletmek İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?