Osmangazi Belediyesi, pazar yerlerine koyduğu kompost konteynırlarına atılan meyve ve sebze atıkları ile organik gübre imal etmeye başladı.
Bitkisel atıkların çöp olmaktan kurtularak çevreye kazındırılması hedefleniyor. Osmangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilk olarak 55 pazar yerinin belli noktalarına meyve sebze atıklarının atıldığı kompost konteynırlar koydu. 240 litrelik çöp konteynırlarının tabanına ve yan duvarlarına 20'şer delik açılarak hazırlanan özel kompost konteynırların su tahliyesi de ızgaralar sayesinde sağlandı.
Ardından pazar yerlerinden toplanan organik atıkların boyutları küçültülerek çürüme hızlandırıldı. Belli aralıklarla ısısı ve nemi kontrol edilerek karıştırılan atıklar, 40 gün sonra toprakla buluşmaya hazır hale getirildi.
Tarımda ve bahçelerde kullanılan toprağı havalandıran ve su tutucu özelliği bulunan kompostu elde etmeyi başaran ekipler, ilk pazar yerlerinde başlatılan bu uygulamanın diğer belediyelere örnek teşkil etmesini istiyor. Belediyenin kompost uygulaması sayesinde 185 ton bitkisel atığın çöpe gitmesi önlenerek, organik gübre olarak toprağa karışması sağlandı.
Örnek proje hakkında okullarda bilgilendirme toplantısı yapan Osmangazi Belediyesi ekipleri, vatandaşlarından mutfaklardan çıkan sebze, meyve, çay, kahve ve yumurta kabuklarını biriktirerek organik gübre yapabileceğini belirtti.
Çöpün hacminin ve çöp toplama maliyetlerinin azaltılması, depolama alanının ömrünün uzatılmasının hedeflendiği proje başarıya ulaştı. Atıkların tabii yolla çürütülerek organik madde bakımından zengin bir ürüne dönüştürülmesine kompost deniyor. İyi ayrışmış olgun kompost, humus maddesi, karbon, azot, fosfor, potasyum ve çok sayıda iz element kaynağıdır. Kompost, hasatla topraktan uzaklaştırılan organik maddenin yerini alır, toprağın humus tedavülünü dengeler. Topraktaki organizmaların sayısını artırır. Toprağa ve bitkilere az da olsa ana besin maddeleri ve mikro besin maddeleri sunarak katkıda bulunur. Ağır bünyeli topraklarda boşluk hacim oranını artırarak toprağın su ve hava tutma miktarını artırır. Asitik toprakların pH'sı artar. Toprak akması, yıkanması ve erozyonu önlenir. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Pazar Atıkları Gübre Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?