Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Şahin Kabay, prostat kanserinin, erken tanı konulması halinde korkutucu bir hastalık olmadığını bildirdi.
Kabay, yaptığı yazılı açıklamada, prostatın, erkeklerde mesanenin altında, rektumun (makat) önünde kestane şeklinde bir salgı bezi bulunduğunu belirtti.
Prostatın, diğer organlarda olduğu gibi çeşitli hastalıklarının mevcut olduğunu ifade eden Kabay, şunları kaydetti:
"Belli başlıları, yaşa bağlı iyi huylu büyümesi, iltihaplanması ve kanseridir. Prostat kanseri, prostatın içinde oluşan habis tümörün oluşturduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın tanısı için hasta öncelikle bir ürolog tarafından ürolojik muayeneden geçmelidir. Özellikle hastanın fizik muayenesi ve bazı tetkikler örneğin kanda prostat apesifik antijen yaptırmak gerekir. Bu muayeneler sonucunda prostat kanseri şüphesi varsa ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi (prostattan parça alınması) yapılır ve biyopsinin değerlendirmesiyle prostat kanseri tanısı konur. Prostat kanseri maalesef birçok hastada geç dönemlere kadar hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle 50 yaş üzeri erkeklerin bu hastalık için doktora başvurması ve izleyen yıllarda da düzenli kontrolden geçmesi çok önemlidir. İyi huylu büyümesi mevcutsa idrara sık çıkma, kesik kesik idrar yapma, yanma, sızı, gece idrara kalkma gibi belirtiler verebilir. Prostat kanseri, diğer birçok kanserden farklı olarak erken tanı konulursa kesin tedavi edilebilir. Erken tanı için düzenli kontroller yapılmalıdır."
Kabay, şikayeti bulunmasa bile 40 yaş üzeri erkeklerin, yılda bir kez düzenli olarak kandan prostat apesifik antijen uygulaması yaptırmasının, prostat kanserinin erken tanısı için önemli olduğu uyarısında bulundu. - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Prostat Kanseri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?