ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da üç lisenin desteğiyle uygulanmaya başlanan proje kapsamında haftada üç gün hastaneye giden lise öğrencileri, refakatçisi olmayan hastaları karşılayıp onları ilgili bölümlere yönlendiriyor, yatan hasta servislerinde kitap okuyarak sağlıklı birey olmanın değerini anlamaya çalışıyor.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve protokolü geçen mart ayında imzalanan "Sağlıcakla Kal Projesi"nin uygulanmasına başlandı.
Yıldırım İMKB, Mimar Sinan ve Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden ikişer öğrenciden oluşan gruplar, haftada üç gün Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine gidiyor.
Refakatçisi bulunmayan hastaları kapıda karşılayarak ilgili servise yönlendiren öğrenciler, program çerçevesinde yatan hasta bölümlerine de girerek hastalara bazı Türk yazarların romanlarını okuyor.
Bu sosyal sorumluluk projesine katılan öğrencilerin hem sosyal yaşama daha iyi uyum sağlaması hem meslek seçimine yardımcı olunması hem de hastaların psikolojisini daha iyi kavrayabilmesi hedefleniyor. Hastane ortamında görev alan öğrencilerin hastaları gözlemleme imkanı bularak, sağlıklı yaşamın öneminin farkına varmaları da amaçlanıyor.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Tutanç, "Sağlıcakla Kal Projesi"ne dahil edilenlerin, daha çok içe kapanık, sosyal ortamlardan uzak durduğu gözlenen öğrencilerden seçildiğini söyledi.
Böylece bu öğrencilerin sosyalleşmesinin amaçlandığını belirten Tutanç, "Proje kapsamında öğrencilerimizi öncelikle hasta karşılama ve yönlendirmede görevlendiriyoruz. Öğrencilerimiz aynı zamanda, yaşlı olan ya da refakatçisi bulunmayan hastalarımıza kitap okuyarak onlara destek oluyor" dedi.
Tutanç, hastanede görev yapmak üzere belirlenen günlerde her okuldan ikişer öğrencinin geldiğini anlattı.
Uygulama aşamasına geçmeden önce, hastanenin Hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelciliği Hizmetleri Müdürlüğünce öğrencilere eğitim verildiğini dile getiren Tutanç, "Öğrencilerimiz, hasta nasıl karşılanmalı, hastaya nasıl davranılmalı, konuşurken ona neler söylenmeli ve nasıl hitap edilmeli konularında eğitim alıyor. Başta öncelikle yanında bir hastane personeliyle görevlendiriyoruz. Daha sonra ise tek başlarına görev yapacakları alanlara yönlendiriyoruz" diye konuştu.
Tutanç, proje kapsamında okullarda yapılan anketlerde, öğrencilerin tanımadıklara insanlara yardım etmekten hoşlandıkları ve ailelerinin de projeye olumlu baktıklarının tespit edildiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Sağlığın Kıymetini Hastalarla Vakit Geçirerek Anlıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?