Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yasalara göre ticari olarak araç satışı işi yapmayan kişiye, aracına 'satılık' yazıldığı için cezai işlem uygulanamayacağını söyledi.
Aracına satılık ilanı astığı için cezai işlem uygulanan Ömer Kuşoğlu, daha sonra cezayı sorgulamak üzere Zabıta Karakolu'na gittiği sırada bir zabıta memurunun aracının üzerinde satılık ilanı görmüş ve durumu sorguladığında zabıta memurunun da söz konusu ilan için ödeme yapmadığını öğrenmişti. Olayın basına yansımasından sonra da Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Darendelioğlu, otoparklar da dahil olmak üzere ruhsatlandırılmamış yerlerde oto alım satımı yapanlara 10 yılı aşkın süredir ceza yazıldığını belirtti.
TİCARİ ARAÇ SATIŞI YAPILMIYORSA, 'SATILIK' İLANINA CEZA YAZILAMAZ
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bir kişinin araç ticareti yapmadığı müddetçe, aracına 'satılık' ilanı asmasından dolayı cezai müeyyideye çarptırılamayacağını ifade etti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Bir kişi aracını ticari olarak satıyorsa ve bunu ticaret haline getirmişse, fakat ücret ödememek adına belediyenin belirlediği ruhsatlı yerlerde değil de belediyenin çeşitli otoparklarında bu işi yapıyor ve birkaç araba birden satıyorsa tabi ki burada bir hile var ve bu hileye karşı belediye görevlilerinin ceza uygulama hakkı vardır. Fakat kişi kendi aracını satıyor, bunun ticaretini yapmıyorsa kişi aracına satılık ilanı asmışsa dilediği yere aracını park edebilir. Dolayısıyla bunun ayrımının yapılması gerekiyor. Bu ayrım yapılmadan ceza kesilemez." dedi.
YASAYI KÖTÜYE KULLANANLAR VAR…
Söz konusu yasayı, araç ticareti yapmasına rağmen, kötü niyetli kullananlar olduğuna da değinen Mahmut Şahin, "Şehrin işlek yerine, örneğin bir AVM'nin otoparkında bir araç günlerce orada duruyor, hiç yerinden kıpırdamıyorsa o araç sahibi belli ki bu işin ticaretini yapıyor. ve bunu fark eden belediye ekipleri, aracı görüntüleyerek ceza kesebilir. Fakat üzerinde satılık ilanı olan araç ücretli otoparkta ücreti verilerek duruyorsa bu kimseyi ilgilendirmez. Ama daha çok kişi görsün diye ücretsiz olan alanlar işgal ediliyorsa tabi ki orada cezai işlem uygulanır." diye konuştu.
TEBLİGAT KİŞİNİN KENDİSİ, EŞİ VE ÇOCUĞU DIŞINDA BİRİNE VERİLİRSE USULSÜZ
Ömer Kuşoğlu'na yapılan ve apartman görevlisinin teslim aldığı tebligatın da yasalara göre usulsüz olduğunu belirten Mahmut Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tebligatın kişinin kendisine, eşine ya da çocuğuna yapılması lazım. Burada bina görevlisine tebligat yapılmış, bu zaten usulsüz. İdari cezalarda tebligata itiraz etmemiz için 15 günlük süremiz var. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebiliriz. Yalnız, usulüne uygun olan tebligatlarda 15 günlük süre başlar. Usulsüz tebligat yapılmışsa süre başlangıcı yoktur. Ona dilediğimiz zaman itiraz edebiliriz, hatta tebligatın bizzat kendimize yapılması noktasında da itirazda bulunabiliriz. Burada iş oldu bittiye getirilmiş tebligat bina görevlisine teslim edilmiş. Burada usul ancak şu olabilir, ben bağımda ya da şehir dışında olurum. Tebligat o durumda bina görevlisine ya da muhtara teslim edilir. Onun dışında ben evde iken eşim, çocuğum ya da ben dışında kimseye tebligat verilemez, bu usulsüzdür. Usulsüz olduğu için de herhangi bir şekilde acele etmemize, 15 günlük süreyi kaçırdım diye endişelenmemize gerek yok. Ayrıca bizim ceza yememiz için belediye ekiplerinin bunu ispat etmesi gerekiyor. Herhangi bir belge olmadan cezai işlem uygulanamaz. Hatta herhangi bir şüphe varsa aracın üzerine uyarı bırakılır. Uyarı yapılmadan direk cezai işlem de uygulanamaz." - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Satılık Araç' Tartışmasına Tüketiciler Birliği'nden Açıklama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?