Şişli Belediyesi Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı Aldı - Son Dakika
Yerel

Şişli Belediyesi Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı Aldı

Şişli Belediyesi Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası\'nı Aldı

Şişli Belediyesi, Avrupa Platformu tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı (European Label of Governance Excellence -ELoGE) aldı. Markaya Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilkeye uyum sağlayan yerel yönetimler sahip olabiliyor.

02.11.2022 17:26  Güncelleme: 22:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şişli Belediyesi, Avrupa Platformu tarafından verilen "Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı (European Label of Governance Excellence -ELoGE) aldı. Markaya Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilkeye uyum sağlayan yerel yönetimler sahip olabiliyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2008 yılında aldığı kararla, 'Yerel Düzeyde Yenilik ve İyi Yönetişim' stratejisini geliştirdi. Strateji, özellikle yerel düzeyde iyi yönetişimi kuran veya geliştiren eylem ve politikaları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Konseyi'nin hükümetler arası organı olan Avrupa Demokrasi ve Yönetişim Komitesi (CDDG) tarafından kurulan Avrupa Platformu, ulusal platformların veya kuruluşların Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı (ELoGE) verebiliyor.

Avrupa Konseyi İyi Demokratik Yönetişimin gerekliliklerini ise Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilke yoluyla tanımlıyor.

Marka, bu 12 ilkeye saygısını gösteren yerel yönetimlere ödül olarak veriliyor.

Bu ilkeler ise şöyle sıralanıyor:

1- Katılım, temsiliyet seçimlerin adil yapılması

2- Duyarlılık

3- Etkililik ve verimlilik

4- Açıklık ve şeffaflık

5- Hukukun üstünlüğü

6- Etik davranış

7- Yetkinlik ve kapasite

8- Yenilik ve değişime açık olma

9- Sürdürülebilirlik ve uzun dönemli yönelim

10- Sağlam mali yönetim

11- İnsan hakları, kültürel çeşitlilik ve sosyal kaynaşma

12- Hesap verebilirlik

TÜRKİYE'DE İKİ BELEDİYE BAŞVURDU

Argüden Yönetişim Akademisi koordinatörlüğünde Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Avrupa Konseyi, Sultanbeyli Belediyesi ve Şişli Belediyesi ortaklığı ve Hollanda Başkonsolosluğu'nun desteğiyle "Entegre Belediye Yönetişim Modeli" adlı proje hayata geçirildi. Ekim 2021'de başlayan ve bir yıl boyunca devam eden projeyle belediyelerde iyi yönetişim kültürünün bütünsel biçimde uygulanması ve sürekli gelişimi için bir model geliştirildi.

Geliştirilen model ve yürütülen faaliyetler sonucunda Türkiye'de ilk defa Şişli Belediyesi ve Sultanbeyli Belediyesi Avrupa Konseyi'nin Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markasını (European Label of Governance Excellence-ELoGE) almak için başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirme sonucun da Şişli Belediyesi ELoGE markasını almaya hak kazandı.

KONFERANS İLE KAMUOYUNA DUYURULDU

Marka duyurusu ise 2 Kasım Çarşamba günü düzenlenen bir konferansla duyuruldu. Konferansa Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in yanı sıra Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Hollanda Başkonsolosu Arjen Uijterlinde, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de katıldı.

Etkinlikte Proje kapsamında oluşturulan Model ile Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) ve gerçekleştirilen faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Konferansın açılışında bir konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Bu markayı almak bizim için çok anlamlı. Çünkü bu adım, 'başka bir yerel yönetim mümkün' felsefesiyle çıktığımız yolda, hedeflerimize ulaşmaya başladığımızın en önemli göstergesi" dedi.

"ŞEFFAFLIK İDDİAMIZI BU MARKA İLE TESCİL ETTİRMİŞ OLUYORUZ"

Günümüzde klasik yerel yönetim anlayışının tek kişi yönetimini temel alan anlayıştan, katılımcı demokratik yönetime doğru ciddi bir evrim yaşadığına vurgu yapan Keskin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu değişime proaktif yaklaşan yönetimler, politika üretmekten proje geliştirmeye kadar her anlamda bir adım daha önde olacak. Biz de Şişli Belediyesi olarak, bu değişimi izlemek yerine, bu değişime yön vermeye ve katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu noktada pek çok yerel yönetime örnek olacak modeller geliştiriyoruz. Bütçeden üretilecek hizmetlere kadar geniş bir toplumsal katılımı sağlayan Katılımcı Bütçe'yi her yönüyle uygulayan ilk ilçe olmak bizi gururlandırıyor. Katılımcı Bütçe için Şişli'nin 25 mahallesinde paydaşlarımızla birlikte 100'ün üstünde toplantı yaptık. Mahalle sözcülerimiz arasında 12 yaşında bir kardeşimiz bile vardı. Yani toplumun her yaştan, her kesiminden komşumuza ulaştık. Kolektif bir akılla hizmetlerimize ve politikalarımıza karar veriyoruz."

"ŞİŞLİ'NİN GELECEĞİNİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRİYORUZ"

Yine her kademede şeffaflığı işler kıldıklarına işaret eden Keskin, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Biz, Şişli Belediyesi olarak yaptığımız her işte öncü olmaya, değişime katkı sağlamaya ve katılımcı demokrasinin ülkenin her noktasında işler olması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmayı titizlikle yürüten Argüden Yönetişim Akademisi'nin kıymetli yöneticilerine, ekip arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Şişli Belediyesi Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement