2013 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği arasında "Tıbbi ve Tehlikeli Atık Yönetim Sistemi İyileştirme Projesi" protokolü imzalandı.
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasapoğlu arasında imzalanan protokol töreninde Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Cevahir Arduç ve birim çalışanları da hazır bulundu.
Proje kapsamında Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı 13 sağlık kuruluşu tıbbi ve tehlikeli atıklarının oluşumundan bertarafına kadar geçen sürede çevre ve insan sağlığına zarar vermeden; kaynağında ayrı ayrı toplanması, ünite içinde taşınması, geçici depolanması ve ilgili lisanslı firmalarca bertaraf ettirilmesi süreçlerini iyileştirmek amacıyla danışmanlık hizmeti alınması planlanıyor.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasapoğlu, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek projenin, kurum içinde DOKA ile imzalanan ilk proje olduğunu ve kurumun ilerleyen dönemde söz konusu atıkların takibi için oluşturmayı planladığı Çevre Biriminin altyapısını oluşturmasına vesile olacağı için kendileri açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.
Kasapoğlu, ayrıca kendilerine bağlı hastanelerden resmi rakamlara göre yıllık yaklaşık 12 bin tonluk bir tıbbi ve tehlikeli atığın ortaya çıktığını, bu rakamın daha da artabileceği ve söz konusu bu atığın çevreye zarar vermeden uygun şartlarda toplanarak bertarafının son derece önemli olduğunu söyledi. Kasapoğlu, Genel Sekreterlik olarak 2012 yılı sonunda kurulmuş kurumlarının bu konu üzerinde hassasiyetle durduğuna, özellikle eşsiz doğası ile turizmde çok büyük iddiası olan bir bölgede bulunmalarının sorumluluklarını daha da arttırdığına vurgu yaptı.
Proje ile ilgili DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, söz konusu işbirliğinden son derece büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi ve sağlık alanında özellikle sağlık turizmi hususunda ortak hareket etmenin önemine değindi.
Doğayı koruyarak geliştiren her türlü çabanın yanında olacaklarını ifade eden Genel Sekreter Kaldırım, özellikle atıklar konusunda bölgemizin çok hassas davranması gerektiği, turizm ve çevrenin birbirinden ayrı düşünülemeyeceği, bölgemize gelen turistlerin özellikle eşişiz doğasına ve temiz havasına hayran kaldıkları dolayısıyla bu yapının korunmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Kaldırım, sürdürülebilir bir turizm ve çevre için işbirliği içerisinde bu tarz iyileştirme çalışmalarının son derece gerekli ve faydalı olacağının altını çizerek, projenin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi temennisinde bulundu.
Danışmanlık hizmetinin temel kapsamı ise şu ana başlıklardan olacak:
"Trabzon KHGS ve Bağlı hastanelerde Tıbbi ve Tehlikeli atık mevcut durum tespiti, Oluşan atıkların mevzuata uygun sınıflandırılması, Hastaneler arası bir GAP (fark) analizi çalışması, Genel Sekreterlik ve hastaneler bünyesinde tıbbi/ tehlikeli atık yönetim sistemi adımlarının netleştirilerek, hastanelere yol haritaları ve el kılavuzlarının hazırlanması, Diğer illerde bulunan hastanelerdeki en iyi uygulamalar çerçevesinde ortaya atılan önerilerin bir rapor halinde kuruma sunulması ve gerekirse hastanelerdeki ilgili personele eğitim verilmesi." - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Tıbbı Atık'a Doka ile Dur Denecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?