MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, bilim adamlarının yaptığı araştırmaların genellikle kağıt üzerinde kaldığını, kağıt üzerindeki bu bilgilerin sanayiye aktarılıp ekonomiye dönüştürülmesiyle Türkiye'nin çehresi değişeceğini belirterek, "Teknoloji Transfer Ofisleri yaptığı çalışmalarla ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyor" söyledi.
Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerdeki teknoparklar bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisleri'nin (TTO), bilim adamlarıyla sanayiciyi buluşturduğunu kaydetti. Üniversitelerde çok fazla bilgi biriktiğini ancak bunların ülke ekonomisine veya sanayiye aktarılamadığını kaydeden Coşkun, TTO'ların görevinin köprü vazifesi görerek bu işlemi aktif hale getirmek olduğunu vurguladı.
Coşkun, "teknoloji transferi" kavramının Türkiye'nin gündemine yeni girdiğini ifade ederek, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun 2013 ve 2014 yıllarında 20 TTO'ya birer milyon lira destek verdiğini belirtti.
Önümüzdeki 10 yılda üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye aktarılmasının paha biçilemez bir ekonomik katkı sağlayacağını vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:
"Özellikle bilim adamlarının yapmış olduğu yüksek teknoloji araştırmaları, nano teknoloji, gen araştırmaları gibi araştırmalar hep kağıt üzerinde kalıyordu. Bu kağıt üzerindeki bilgilerin sanayiye aktarılıp ekonomiye dönüştürülmesiyle birlikte Türkiye'nin çehresi değişecek, TTO'lar yaptığı çalışmalarla ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyor. TTO'lar bir anlamda sanayiciye; 'kurumsal bir muhatabınız var, üniversitede, tek tek hoca veya veri tabanı aramak zorunda değilsiniz' diyor. Kısa vadede yapılan yatırımlar uzun vadede sonuç verecek. Yani ülkenin geleceğine yatırım yapılıyor."
Erciyes Üniversitesi'nde yaklaşık bin öğretim üyesi olduğunu, TTO'nun kapısını çalan sanayicinin öğretim üyelerinin tamamının da kapısını çalmış olacağını ifade eden Coşkun, aynı şeyin bilim adamları için de geçerli olduğunu, ofise müracaat eden her akademisyenin kentteki tüm sanayicilerle irtibata geçebileceğini anlattı.
Cari açığın artması engelleniyor
"Para ile aklın entegrasyonunu" sağladıklarına dikkati çeken Coşkun, şunları söyledi:
"Hem yeni sektörler ortaya çıkarıyoruz hem de ileri teknoloji ürünler geliştiriyoruz. Dışa bağımlılığı azaltıp ihracatı artıracak ürünler üretilmesini sağlıyoruz. Teknopark olarak bizim yapmış olduğumuz örnekler var. Çoktan seçmeli sınav kağıtlarını değerlendiren optik okuyucuların tamamını çok yüksek fiyatlar ödeyerek ithal ediyorduk. Artık tamamı Türkiye'de üretiliyor. Biz burada üretime başlayınca yurt dışı fiyatı da düşüyor. Örneğin önceden 10 liraya ithal edilen bir optik okuyucuyu iç piyasadan 2,5 liraya dış piyasadan 3 liraya alabiliyoruz. TTO'da geliştirilerek üretilen ürünler sayesinde dış piyasadaki ürünlerin fiyatlarını da makul seviyelere çekmiş oluyoruz. Teknoloji transfer ofislerinin ana amacı bu. Türkiye'den dışarıya giden parayı yurt içinde tutmak, cari açığın büyümesini engellemek. Üniversitede birikmiş bilgi birikimini sanayiye aktarabilmek."
Kayserili girişimciden mobil oyun
Akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse tamamını etkisi altına alan ve bir sektör haline gelen mobil oyunlar konusunda da çalışma yaptıklarını belirten Coşkun, Türkiye'nin artık kendi mobil oyunlarını geliştirdiğini belirtti.
Coşkun, Kayserili bir girişimcinin mobil oyun geliştirdiğini ve satılabilir hale getirdiğini kaydederek, "Şimdi onu ilerletiyoruz. Dünyanın en büyük telefon firmalarıyla android mağazasında satması için görüşüyoruz. Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde yürütülen birçok gen tedavi yöntemi, kök hücre var. Buralarda üretilen kök hücrelerin ticari ürün haline dönüştürülerek satılması için yine TTO aracılık yapıyor" ifadelerini kullandı. - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Tto'lar Türkiye'nin Çehresini Değiştirecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?