Türk-İslam Eserleri Yeniden Şekilleniyor - Son Dakika
Yerel

Türk-İslam Eserleri Yeniden Şekilleniyor

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, Türk-İslam eserlerini aslına bağlı kalınarak modernize ediyor.

23.03.2014 11:06  Güncelleme: 09:46

Enstitüde kurs gören kadınlar, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir çok Türk-İslam eserini, ahşap işlemeciliği, rölyef, kaat'ı, tezhip, suzeni, taş eskitme, ahşap oymacılığı gibi teknikleri kullanarak modernize ediyor.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Filiz Töz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yaş aralığında kadın kursiyerlerin olduğu enstitüde, 4 bin öğrenci ve 150 personelin eğitime devam ettiğini belirtti.

Daha çok geleneksel el sanatları, Türk-Osmanlı, Türk-İslam eserleri ve buna benzer çalışmaları yaptıklarını ifade eden Töz, çalışmaların orijinaline bağlı kalınarak modernize edildiğini söyledi.

Töz, çalışmalardan önce titiz araştırmaya yöneldiklerini, çoğu zaman da eserlerin yerinde izlenip çekimleri yapıldıktan sonra tekniğine uygun gerçekleştirildiği aktardı.

MODERNİZE SELÇUKLU KAPILARI
Modernize edilen eserler arasında en çok Selçuklu dönemine ait kapıların ilgi çektiğini kaydeden Töz, Konya'daki Sadrettin Konevi Camii ve Ankara'daki Hacı Bayram Camii'nin kapılarını pirinç, rölyef, gümüş ve bakır karışımdan oluşan çalışmayla yaptıklarını belirtti.

Töz, son olarak Osmanlı'da sıkça kullanılan kaa'tı sanatını da çalışmalarına kattıklarını kaydetti.

UZMANLARDAN EĞİTİM

Özellikle tezhip sanatında eğitimli uzmanların, orijinaline bağlı kalarak ya da kendi ürettikleri desenleri öğrencilere öğrettiğini belirten Töz, "Osmanlı'da kullanılan selvi ağacı desenini kullandık. Selvi ağacı, sonsuzluğu ifade ettiği için değişik çalışmalarda yer veriyoruz. Aynı zamanda taş eskitme kaa'tı, rölyef tekniklerini de sıkça kullanıyoruz. Son bir yıl içerisinde en çok ilgi gören çalışmalarımızdan biri de tesbih ve sorguçlarımız. Tesbihleri değişik tekniklerde kullanıyoruz. Osmanlı'da sorguçlar çok fazla kullanılıyor. Hatta hikayeleri de var. Alemleri de çok kullandık" diye konuştu.

Töz, ayrıca orijinaline bağlı kalarak Osmanlı şerbetleri hazırladıklarını ve bunları sanat tasarım atölyesinde yaptıkları bardaklarda sunduklarını kaydetti.

EL HAMRA SARAYI'NIN KAPISI ADANA'DA

Endülüs İslam sanatının en güzel örneklerinden olan İspanya'daki El Hamra Sarayı'nın kapısını da modernize ettiklerini ifade eden Töz, "Bunu, enstitü müzesinde sergiliyoruz. Rölyef tekniği, taş eskitme, pirinç gümüş karışımları kullanılarak orijinaline yakın çalışma yapıldı. Bu çalışmayla bin bir gece masallarının yaşandığı El Hamra Sarayı'nı da Adana'ya taşımış oluyoruz. Kadınlarımız bu çalışmaları yapmaktan keyif alıyor" dedi.

MÜZEDE YÖRESEL ÜRÜNLER DE SERGİLENİYOR

Töz, müzede, Adana yöresindeki yörüklerle ortaklaşa yapılan çalışma sonucu ortaya çıkan ürünlere de yer verdiklerini belirtti.

Dokumaların bire bir orijinal el dokumaları olduğunu ifade eden Töz, iğne ve boncuk oyalarını değişik çalışmalarla yaşatıp geniş kitlelere ulaştırmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Töz, öğrencilerin aile bütçesine katkı sunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk-İslam Eserleri Yeniden Şekilleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement