Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış - Son Dakika
Yerel

Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış

Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından her hafta düzenlenen, "Çarşamba Konuşmaları"na OMÜ öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr.Cem Gençoğlu, "Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış."

09.10.2013 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından her hafta düzenlenen, "Çarşamba Konuşmaları"na OMÜ öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, "Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış: Yönetmenin Koltuğundan, Freud'un Divanı Nasıl Görünür?" adlı konuşmasıyla konuk oldu.

Sinema ve psikolojinin başlangıçtan itibaren birlikte adım attığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu konuşmasında sinema ve psikoloji arasındaki ilişkiye değindi. "Sinema; psikolog ve terapistler tarafından sadece sinema eleştirmenlerine bırakılmayacak kadar ciddi bir alandır" diyen Cem Gençoğlu, "Med-Cezir Manzaraları, Bir Garip Koleksiyoncu, Kıskançlık Diploması, Asmalı Konak Hayat, Hababam Sınıfı Merhaba, Duvara Karşı, Beyza'nın Kadınları, Gen, Anka Kuşu: Bana Sırrını Aç, Sıfır Dediğimde, Recep İvedik 3, Kurtuluş Son Durak" adlı Türk filmlerindeki terapi, terapist ve hasta mitlerini ele aldı" şeklinde konuştu.

Sinema ve psikoloji arasındaki ilişkiyi anlatan ünlü film, "Guguk Kuşu"yla ilgili olarak bir hasta grubuna uygulanan deneyden söz eden Gençoğlu, "Bu deneye göre, bir hasta grubu üçe bölünüp bir kısmına Guguk Kuşu, bir kısmına psikiyatrinin ne olduğunu anlatan bir belgesel izlettirilmiş, bir kısmına ise hiçbir şey izlettirilmemiştir. Sonuçta ise, Guguk Kuşu'nu izleyen grubun, psikiyatri alanından, hiçbir şey izlemeyen ve belgesel izleyenlerden daha fazla etkilendiği sonucu çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaya öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement