İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Bugün yüzümüzü ağartan turizm sektörü, 'Akdeniz ve Ege kıyıları peşkeş çekiliyor' eleştirilerine göğüs gerilerek verilen desteklerle buraya geldi" dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 43. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Lütfü Kırdar ICEC'de düzenlenen yemeğe, Vali Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile TÜRSAB üyesi firma temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Yemekte konuşan Vali Şahin, Türkiye'nin turizm ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. 1980'lerde başlayan bu yolculuğun son yıllarda hızlanarak devam ettiğini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:
"Dünyanın en büyük 6. turizm ülkesi olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu kolay olmadı. Turizm sektörü özel olarak desteklendi ve teşvikler verildi. Zaman zaman 'Akdeniz ve Ege kıyıları peşkeş çekiliyor' eleştirilerine göğüs gerilerek bu sektör desteklendi. Bugün yüzümüzü ağartan turizm sektörü o günkü desteklerle buraya geldi."
-"Her alanda hızla gelişen bir İstanbul var"-
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Türkiye'nin bir kıta özelliği gösterdiğini belirterek, "Her şeyi bir ülke gibi farklılıklar arz ediyor. Dünyanın yeryüzü cenneti diyebileceğimiz özelliklerine ve tarihi birikime sahip bir ülkede yaşıyoruz. Eğer bu ülke dünyada hak ettiği yere gelemiyorsa, turizmden yeteri kadar payını alamıyorsa burada eksiklik bizden kaynaklanmaktadır. Biz ne kadar katkı sunarsak Türkiye o kadar çabuk hak ettiği yere taşınır ve gelir" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde ilk toplantısını turizmcilerle yaptığına dikkati çeken Topbaş, İstanbul'un turizm anlamında hak ettiği yere ulaşması için her dönem büyük çaba harcadıklarını anlattı. Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul adeta tarihin çeyiz sandığı. Farklılıkların, zenginliğinin yaşandığı bir kent. Dünyanın gerçekten merkezi. 70'li yıllarda İstanbul'a havalimanı yapılırken projeyi incelemeye gitmiştik. O dönemde İstanbul'un nüfusu yaklaşık 2,5 milyondu. '2,5 milyonluk İstanbul'a 3 milyonluk havaalanı' dediğimizde 'Bunlar yetmeyecek, kat be kat daha fazlası gerekli' diye ifade etmişlerdi.
Şimdi 3. havalimanı birilerinin hoşuna gitmese de Türkiye'nin ve İstanbul'un gücünü çok daha fazla artıracak imkan ve fırsat veriyor. Her alanda hızla gelişen bir İstanbul var."
Seyahat acentelerinin yurt dışından gelen misafirlerini kendi araçlarıyla almalarının önünü açan izin belgelerinin verilmesi talebine Topbaş, "Bu araçlarla ilgili sözü şimdi veremem. Servisçiler dediğimiz farklı gruplar da var ve onların da farklı talepleri var. Üzerinde çalışıyoruz, bize sadece güvenin" ifadelerini kullandı.
-"Biz Türkiye'nin tanıtım elçileriyiz"-
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da turizm sektörünün Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli penceresi olduğunu dile getirdi. TÜRSAB'ın Türkiye turizm sektörünün öncü kuruluşu olarak seyahat acentelerini tek çatı altında topladığını anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:
"Türkiye turizm alanında çok mesafe kat etti. 2000 yılında 22 yat limanı olan Türkiye, şu anda 52 yat limanına, 2000 yılında 15 havalimanı olan Türkiye şimdi 51 havalimanına kavuştu. Yine 2000 yılında 913 bin yatak kapasitesi olan Türkiye'de bu rakam 2014'te 1 milyon 613 bin seviyesine ulaştı. Turizm sektörümüz bugün ihracatımızın yüzde 21,8'ini, bütçe açığının da yüzde 41,6'sını karşılamaktadır.
Seyahat acentelerinin pazarlama faaliyetlerini yürüttüğü bu alanda Türkiye gelir bakımından 2000 yılında dünyada 22. sıradayken 2014 yılında 12. sıraya yükseldi. Bunlar kolay olmadı. Bugün bize vize koymaya kalkan ve vize koymakta gayret gösteren ülkeler var. Yarın gün gelecek biz o ülkelere vize koyacağız. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızın ilk kelimesinde 'korkma' diyor. Biz, Türkiye'yi ayrıştırmaya, ötekileştirmeye ve insanları birbirinden uzaklaştırmaya çalışanlara karşı korkmuyoruz. Türkiye tek vücuttur. Sektör olarak da buradayız, korkmuyoruz. Biz Türkiye'nin tanıtım elçileriyiz."
Ulusoy, TÜRSAB'ın kurulduğu 43 yıl önce 30 kişiyi bir araya getirmenin mümkün olmadığına dikkati çekerek, Türkiye turizm sektörünün 2014 yılında 8 bin 500 seyahat acentesi ve 9 bin rehberiyle ilk 4'e oynamaya çalışan bir sektör olduğunu söyledi. Ulusoy, şöyle konuştu:
"2014 yılında yurt dışına çıkanlarla birlikte 16 milyon iç turizm hareketi olmuş. Bunun 8 milyon 536 bini yurt dışına çıkmış. Türkiye artık yurt dışında itibar gören, iyi bir müşteri olarak kabul edilen bir ülke haline geldi."
5-6 Aralık'ta TÜRSAB'ın Genel Kurulu olacağını hatırlatan Ulusoy, bütün üyelerini Genel Kurul'a davet etti.
-"TÜRSAB turizm sektörü için bir pusula olmuştur"-
İTO Başkanı İbrahim Çağlar da TÜRSAB'ın 43 yıllık yolculuğunu en iyi anlayanlardan odalardan biri olduklarını belirterek, "İTO nasıl ki 133 yıldır girişimciliğin ilk adresi ve en önemli destekçisi olduysa TÜRSAB da aynı şekilde turizm sektörü için bir fener ışığı ve bir pusula olmuştur" diye konuştu.
TÜRSAB'ı, sektörel çalışmalarda en önemli paydaşlardan ve gönül birliklerinin bulunduğu en büyük destekçilerinden biri olarak gördüklerini ifade eden Çağlar, "Türkiye bugün dünyanın en çok ziyaret edilen 6, Avrupa'nın ise 4. ülkesiyse İstanbul da dünyanın en fazla kongre toplantısına ev sahipliği yapan 9. şehri ise ne mutlu bizlere. TÜRSAB'a ve değerli üyelerine, İTO'nun 383 bin 913 üyesi adına tek tek teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Yerel › Türsab'ın 43. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?