Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve tarımsal mekanizasyonun gelişmesi için Türkiye genelinde 262 bin makine ekipman projesine yüzde 50 hibe desteği verdik. Buraya 1 milyar 200 milyon lira nakdi karşılıksız hibe desteği sağlandı" dedi.
Eker, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışında, tarım üretiminde Konya'nın önemli bir şehir olduğunu ve bu alanda 13 yıldır kurumsal olarak uluslararası fuarlar düzenlendiğini söyledi.
Fuarların son teknoloji tarımsal ürünlerin sergilendiği ve paydaşlarına sunulduğu mekanlar olduğunu ifade eden Eker, Konya'nın tarımsal mekanizasyonda lider durumda bulunduğunu, Hükümet olarak Konya'nın bu gücünün daha da ileriye götürülmesi için destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Bakan Eker, buraya gelen yüzlerce firmanın, uluslararası şirketlerin tarım teknikleri ve teknolojilerini bütün Türkiye'ye ve bölgeye sunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve tarımsal mekanizasyonun gelişmesi için Türkiye genelinde 262 bin makine ekipman projesine yüzde 50 hibe desteği verdik. 1 milyar 200 milyon lira buraya nakdi karşılıksız hibe desteği sağlandı. Eğer çiftçiye makine ve ekipman desteği vermeseydik, bu projeyi başlatmasaydık, sanayicilerimiz, yatırımcılarımız bu kadar yatırım yapamazlardı. Bakanlık ve Hükümet olarak üreticilerimizin üretim maliyetlerini düşürüp, verimliliğini artırarak, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için önemli bir hamle gerçekleştirdik bu mekanizasyon projesi ile."
Bilgi ve teknoloji alanında Bakanlığın gerçekleştirdiği projeler ve ürünlerin bugün Türkiye ve Konya tarım sektörünü çok ileri bir noktaya getirdiğine işaret eden Bakan Eker, "Konya'da tarımsal üretimin değeri, sağlanan bütün desteklerle 2013 yılında 9,3 milyar liraya ulaştı. Çok ciddi bir yaklaşımla 2002 yılına göre 5 katı bir artış meydana geldi" diye konuştu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya'nın marka şehir olmasına büyük katkı yapan bu büyük fuar alanını Konya'ya kazandıranlara, kent halkı adına teşekkür eti.
Fuara 18 ülkeden 381 firma katılıyor
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk de yoğun programına rağmen fuar açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkürlerini sundu.
2003 yılında ilk düzenlenen tarım fuarının bir holde 193 firmanın katılımıyla başladığını anlatan Öztürk, "Bugün tamamı dolu 6 holde 18 ülkeden 381 firma katılıyor. 13. Tarım Fuarı'nda hedefimiz, ziyaretçi sayısını 400 bine ulaştırmaktır. Fuarın Konya ekonomisine katkısı 40 milyon liradır. Ziyaretçi sayısıyla Türkiye'nin alanındaki en büyük fuarıdır. Tüm firmalara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. 2023 yılında Konya'yı fuarcılık merkezi yapacak çalışmanın ilk adımını atıyoruz" şeklinde konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde açılışı gerçekleştirilen 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, 28 Mart Cumartesi gününe kadar gezilebilecek.
Son Dakika › Yerel › Uluslararası Tarım Fuarı Konya'da Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?