Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bağımlılık yapıcı maddeler ile bağımlılıkla mücadele kapsamında farkındalık oluşturmak için düzenlenen 'Ümit Sizsiniz, Çare Sizsiniz' etkinlikleri kapsamında madde bağımlılığı sosyal, hukuki, toplumsal ve idari yönleriyle ele alındı.
Sarıçam Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen etkinliğe okul müdürleri, müdür yardımcıları, rehber öğretmenleri, öğretim görevlileri ve kamu kurumlarının idarecileri ile sağlık çalışanları katıldı. Farkındalık oluşturmak için 'AMATEM Gönüllüleri Sergisi'nin de açıldığı panelde, madde bağımlılığı kısa bir pandomim gösterisiyle anlatıldı.
Törende konuşan Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, tüm kurumların el ele verip bağımlılıkla mücadelede etkin rol oynaması gerektiğini söyledi. Daha sonra söz alan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise bağımlılıkla mücadele için bilimsel temeller üzerinde, konuyla ilgili tüm tarafların bilinçli desteğine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Başsavcılık olarak uyuşturucu ile daha etkin mücadele kapsamında çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başsavcı Yeldan, "Madde kullanımı ve bağımlılığını önleme amaçlı eğitici, bilgilendirici, farkındalık arttırmaya yönelik hazırlanacak programlarda, ulusal politikalar çerçevesinde ve temel insan hakları doğrultusunda devletimiz ile ilgili kuruluşlar, üniversiteler, medya, bilim insanları, eğitimciler ve ebeveynlerin ortak sorumluluğu vurgulanmalı, bilimsel destek eşliğinde olumlu modeller işlenmelidir" diye konuştu. İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer de, uyuşturucu ile mücadelede eğitimcilerin önemli bir rol oynadığını belirtti.
"BAKKAL VE BERBER DE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE YER ALMALI"
Panelde, Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü, "Bağımlılığın Hukuki Boyutu" konusunda bir sunum yaptı. Uyuşturucu madde ticareti ve kullanmanın insanlığı tehdit eden iki suç türünden biri olduğunu belirten Başsavcı Vekili Tülü, bu suçlarla mücadelede başarı için sadece emniyet ve adli mercilerin çalışmasının yeterli olmadığını vurgulayarak; "Başta siz öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimiz olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşları, hatta sivil toplum kuruluşlarının da çalışması, katkı sağlaması gerekir. Basın ve medyanın da toplumsal sorumluluğun bilinci içerisinde katkı sağlaması, hatta mahalledeki bakkal, manav, kasap, berber, terzi ve tamirci gibi esnaf kişilerin de uyuşturucu madde ile mücadelede yer alması gerekir. Daha öz ve net ifadeyle toplumda yaşayan her insanın, 'Ben insanım' diyen herkesin uyuşturucu madde ile mücadelede katkı sağlaması gerekir. Bu da uyuşturucunun zararlarından bahsederek, örnekler göstererek, yakın çevreyi uyararak, uyuşturucu madde satan veya kullanan kişileri ihbar ederek olmalıdır" diye konuştu.
Panelde, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında Adli Tıp Uzmanı Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, "Bağımlılıkla Mücadelede Yapılan Laboratuvar Çalışmaları", Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürü Osman Karip, "Bağımlılıkla İlgili Sahada Yapılan Çalışmalar", Uz. Dr. Sinan Özler bağımlılığın tedavi boyutu, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök ise bağımlılıkla mücadelede eğitimin önemi hakkında bilgiler verdi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Uyuşturucuyla Mücadelede 'Ümit Sizsiniz, Çare Sizsiniz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?