Van Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, son on yılda öğretim elemanlarının ciddi maaş kaybına uğradığını bildirdi.
Gençcelep, yaptığı yazılı açıklamada, akademisyenlerin mezun ettikleri öğrencilerinden daha az maaş alır duruma geldiğini iddia etti.
Üniversitelerin her toplumda dinamik, geliştirici ve önce eğitim kurumları olmaları nedeniyle önemli bir işleve sahip olduğunu anımsatan Gençcelep, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Bu işlev, özlük hakkı sorunu olmayan, yetenekli ve donanımlı yetişmiş bireylerle mümkündür. Dünyanın ileri üniversite yapıları incelendiğinde, bu gerçeklik açık olarak görülecektir. Ülkemizde ise özel ve kamu üniversitesi sayısı genç nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak artırılmış, fakat akademisyenlerin durumları bu büyümeyle orantılı olarak iyileştirilmemiştir. Özellikle son yıllarda akademisyenlerle ilgili özlük haklarını iyileştirici yeterli çalışma yapılmamış, akademik hayat cazibesini kaybeder duruma gelmiştir."
Memurların toplu sözleşme görüşmelerinde akademisyenlerin zam oranının daha sonra kararlaştırılmak üzere gündem dışı bırakıldığını bildiren Gençcelep, 2014 yılı için önerilen ve basına yansıyan zam oranlarının bile akademisyenlerin zaman içindeki kaybını karşılamadığını, geçen yılların akademisyenlerin aleyhine işlediğini belirtti.
Bazı sendikalarca yapılan çalışmada, öğretim elemanlarının son on yılda önemli oranda maaş kaybı yaşadığının ortaya konduğunu kaydeden Gençcelep, akademisyenlerin mezun ettikleri ve kamu kurumlarında göreve başlayan öğrencilerinden daha düşük maaş alır duruma geldiğini bildirdi.
Gençcelep açıklamasında, "Üniversitelerin dünya üniversiteleri arasında söz sahibi olabilmesi ve dünya gençlik eğitimine öncülük edebilmesi için özellikle öğretim elemanların özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi gerekir. Ayrıca akademisyenlik cazip hale getirilmelidir" ifadelerini kullandı. - Van
Son Dakika › Yerel › Van Akademisyenler Derneğinden 'Özlük Hakkı' Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?