Yerli Gen Kaynağı Arılar Koruma Altında" - Son Dakika
Yerel

Yerli Gen Kaynağı Arılar Koruma Altında"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, dünyadaki 24 bal arısı ırkının, 5'inin yerli gen kaynağı ırkı olarak Türkiye'de bulunduğunu belirterek, ilerde herhangi bir hastalıktan veya iklim değişimlerinden dolayı kolonilerin belirli bir kısmı kaybedilse bile ellerinde yeniden devam edebilecekleri stok olduğunu bildirdi.

21.10.2015 13:38

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, dünyadaki 24 bal arısı ırkının, 5'inin yerli gen kaynağı ırkı olarak Türkiye'de bulunduğunu belirterek, ilerde herhangi bir hastalıktan veya iklim değişimlerinden dolayı kolonilerin belirli bir kısmı kaybedilse bile ellerinde yeniden devam edebilecekleri stok olduğunu bildirdi.

Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli gen kaynaklarını koruma altına almak için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu konuda yaptıkları çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Yerli gen kaynaklarını korumaları gerektiğini ifade eden Oskay, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki 5 bal arısı ırkı bizim yerli gen kaynağımız. Bizim herhangi bir hastalıktan veya iklim değişimlerinden dolayı kolonilerin belirli bir kısmını kaybettiğimiz takdirde elimizde yeniden devam edebileceğimiz stoklarımız var. Ama bizim bunları korumamız lazım, bunun için de koruma alanları oluşturmamız gerekiyor. Bu koruma alanlarına dışardan başka ırkların girmemesi gerekiyor. Türkiye'de bununla ilgili 2 çalışma var. Doğu Karadeniz'de 'Kafkas arısı' korunuyor, bir de Trakya'da Istıranca dağlarında 30 kilometre çapındaki bir alanda yaklaşık 10 bin civarında koloni korunuyor."

Trakya arısının, Karniyol arısının ekotipi gibi gözüktüğünü, bu konuda genetik çalışmalar ve yayınları olduğunu belirten Oskay, "Korunması gereken özel bir arı. Bununla ilgili Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği ve üniversiteyle birlikte bazı projelerimiz devam ediyor. Bu arının korunması ve gen kaynaklarımızın yok olmaması için elimizden geldiği kadar arıcılara eğitim çalışması yapıyoruz, sosyal projeler oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Oskay, bölgeye gelen gezginci arıcıların Trakya arısı üzerinde olumsuz etki yarattığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bölgeye kanola ve ayçiçeği zamanında gelen gezginci arıcılar, koruma alanına giremiyor. Ayçiçeği zamanında gelen gezginci arılar, arıların çiftleşme dönemi bitmesinden dolayı böge arısının genetik yapısını bozmuyor. Ama kanolanın çiçeklenme dönemi aynı zamanda yerel arılarında çiftleşme dönemi olduğundan dolayı, Trakya arısının ana arılarıyla dışardaki göçer arıcının erkek arıları çiftleştiği zaman kontrolsüz melezleme olması Trakya arısını olumsuz etkiliyor."

Oskay, kanola üretiminin yağ açısından önem arzettiğini ancak bu işlerin planlama ile yapılması halinde ortaya çıkan zararın en aza indirgeneceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yerli Gen Kaynağı Arılar Koruma Altında' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement