Abd - Son Dakika
Dünya

Abd

Abd

ABD tarihinin en kötü terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarıldı.

05.05.2012 18:43

ABD tarihinin en kötü terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarıldı.

ABD'ye getirildiğinden beri ilk kez kamuoyunun önüne çıkarılan Muhammed, yargıç Albay James Pohl'un sorularına defalarca yanıt vermeyi reddetti. Muhammed'in arkadaşlarından Velid Bin Attaş kısa süreli de olsa mahkemede sorun çıkardı.

Sanıkların avukatları, müvekkillerinin istedikleri sivil elbiselerin giyilmesine izin verilmemesinden şikayetçi olurken, Muhammed'in beyaz sarık taktığı ve uzun sakallı olduğu görüldü.

Muhammed'in avukatı David Nevin, müvekkilinin sorulara cevap vereceğini sanmadığını, çünkü mahkemenin adil olmadığını düşündüğünü söyledi.

Mahkeme Başkanı Pohl ise davalıların mahkemeyi engellemesine izin vermeyeceğini ve katılmasalar bile yargılamanın süreceğini ifade etti.

Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek suçlarından yargılandıkları davada suçlu bulunmaları halinde ölüm cezasına çarptırılabilecek.

ABD Başkanı Barack Obama, 2009 yılında tutukluların davalarını ABD'deki sivil mahkemelere taşımaya çalışmış, ancak tepkiler üzerine 2011 yılı Nisan ayında bu kararından geri dönmüştü.

Muhammed, daha önce askeri duruşmada 11 Eylül saldırılarının "fikir babası" olduğunu kabul etmişti. Pakistan'da 2003 yılı Mart ayında yakalanan, 2006 yılında Guantanamo'ya getirilen Muhammed, buradaki tutukluluğu süresince defalarca işkenceye uğradığını iddia etmişti.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) belgeleri, Muhammed'in, 183 kez boğulma hissi veren işkence yöntemine maruz kaldığını doğruluyor.

Diğer tutuklulardan Velit Bin Attaş, Afganistan'da El Kaide eğitim kampı yönetmekle, uçuş tarifeleri ve simülatörleri hakkında araştırma yapmakla; Remzi Binalşib, uçakları kaçıranların uçuş eğitimi veren okullar bulmalarına yardım etmekle; Ali Abdülaziz Ali, uçakları kaçıran 9 kişinin, ABD'ye seyahat etmelerine yardımcı olmakla, bu kişilere uçuş eğitimi ve masraflar için 120 bin dolar göndermekle; Mustafa El Havsavi ise uçakları kaçıranlara para vermekle, Batı tarzı giysiler, seyahat çekleri ve kredi kartları sağlamakla suçlanıyor.

11 Eylül saldırılarında 2 bin 976 kişi hayatını kaybetmişti.

- GUANTANAMO

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement