İtalya: Yıllarca Hata Yaptık - Son Dakika
Dünya

İtalya: Yıllarca Hata Yaptık

İtalya: Yıllarca Hata Yaptık

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Kaddafi'nin Libya'da katliam yaptığını söyleyerek, yıllarca diktatörlere destek veren Avrupa'nın da İtalya'nın da hata yaptığını belirtti

05.04.2011 17:35

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Muammer Kaddafi'nin Libya'da katliam yaptığını söyleyerek, yıllarca diktatörlere destek veren Avrupa'nın da İtalya'nın da hata yaptığını belirtti.

Libya'daki muhaliflerin Bingazi'de kurduğu Geçici Ulusal Konseyi tanığını açıklayan İtalya'dan Libya'yla ilgili özeleştiri geldi. Roma'daki bir toplantı ardından İtalyan Haber Ajansı ANSA'nın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin ülkesinde kendi halkına karşı katliam yaptığını belirterek, "Trablus rejiminin yaptığı katliamı kınıyorum" dedi. Avrupa gibi İtalya'nın da diktatörlere prim vererek hata yaptığını dile getiren Franco Frattini, "Diktatör bir hükümete artık ayrıcalık tanımamalıyız. Avrupa o bölgede çok hatalar yaptı, hepimiz yaptık. Ancak Arap dünyasındaki geçiş devrimi bütün dünyanın gözlerini açtı" diye konuştu. Bakan Frattini, gazetecinin, "Ülkedeki petrol çıkarlarıyla" ilgili sorusunu, "Birçok ülke enerji kaynaklarıyla ilgileniyor" diyerek yanıtladı.

İTALYA-LİBYA İLİŞKİSİ

Libya, 1911-43 yılları arasında İtalya'nın kolonisi oldu. İtalya hükümeti 1998 yılında, 32 yıl süren ve 20 bin kişinin ölümüne neden olan işgal dönemi için Libya hükümeti ve halkından resmen özür diledi. 2008 yılında da iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzalandı. Libya'ya 5 milyar Dolar tazminat ödenmesini öngören anlaşmada, Libya'ya karşı herhangi bir harekatta İtalya'nın kullanılmayacağı ve yasadışı göçle işbirliği maddeleri yer alıyordu.

Libya'ya uygulanan yaptırımları başlangıçta desteklemeyen Roma yönetimi, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin baskılarından sonra İtalya, Dostluk Antlaşması'nı askıya alarak, yaptırımları desteklemeye başladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İtalya: Yıllarca Hata Yaptık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement