Putin Hindistan'da - Son Dakika
Dünya

Putin Hindistan'da

Putin Hindistan\'da

Viladimir Putin, resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün gittiği Yeni Delhi'de resmi temaslarına başladı.

24.12.2012 11:02  Güncelleme: 11:01

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün gittiği Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de resmi temaslarına başladı.

Rusya'nın en büyük silah müşterileri arasında yer alan Hindistan'la askeri bağlarını sıkılaştırmayı amaçladığı bildirilen Putin'in ana gündeminde ikili ticaretin güçlendirilmesi de yer alıyor. Devlet Başkanlığı'na seçilmesinin ardından ilk kez Hindistan'ı ziyaret eden Putin'e çok sayıda bakan ve askeri yetkili eşlik ediyor.

TECAVÜZ PROTESTOSU

Putin'in bugün sona erecek ziyareti zarfında Başbakan Manmohan Singh başta olmak üzere çeşitli üst düzey yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, ülkede infiale yol açan tecavüz vakası nedeniyle düzenlenen büyük protesto gösterileri nedeniyle söz konusu görüşmelerin yerini değiştirdi. Yeni Delhi'de bir hafta önce 23 yaşındaki bir kadının otobüste toplu tecavüze uğraması gösterilerle protesto ediliyor.

RUSYA'NIN EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ

Hızla büyüyen ekonomisiyle Çin'e rakip olması beklenen Hindistan, Rusya'nın en büyük silah müşterisi konumunda bulunuyor. Yeni Delhi yönetimi, başta ileri teknoloji olmak üzere silah donanımının dörtte üçünü Rusya'dan temin ediyor. Buna karşılık, Hindistan, Moskova'ya bağımlılığını azaltmak için son dönemde alternatifler arıyor. Analistler, Putin'in ziyaretiyle Hint pazarındaki konumunu güçlendirmeyi amaçladığına işaret ediyor.

BEŞİNCİ NESİL SAVAŞ UÇAĞI

Askeri görüşmelerde Rusya'nın geliştirdiği SU-30'lara ilişkin yaklaşık 4 milyar dolarlık bir paketin yer aldığı bildiriliyor. Güvenlik kaynakları, paket çerçevesinde Hindistan'a 42 adet beşinci nesil Su-30'un satışının bulunduğunu belirtiyor. Öte yandan, Rusya'nın Hindistan için donattığı uçak gemisi Amiral Gorşkov'un teslimini geciktirmesinin Yeni Delhi yönetiminde hoşnutsuzluğa yol açtığı biliniyor.

DIŞ TİCARETTE BÜYÜME

Hindistan resmi verilerine göre, Rusya ile ticaretin yüzde 32.4 genişleyerek bu yıl 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Vladimir Putin, ziyareti öncesinde Hindu gazetesine yazdığı makalede, iki ülke arasındaki dış ticareti katlama hedefi koydu. Rus-Hint ticaretinin küresel krize rağmen büyüdüğünü hatırlatan Putin, "2012 yılında 10 milyar doları aşarak rekor rakamlara ulaşmayı umuyoruz. Bir sonraki hedefimi, 2015 yılına kadar 20 milyar doları bulmak" diye yazdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Putin Hindistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement