Suikasta Uğrayan Lübnan Başbakanı Hariri'nin Davası Başladı - Son Dakika
Dünya

Suikasta Uğrayan Lübnan Başbakanı Hariri'nin Davası Başladı

Suikasta Uğrayan Lübnan Başbakanı Hariri\'nin Davası Başladı

Hollanda’nın Lahey kentinde Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin 2005 yılındaki suikastı ile bağlantılı olarak tutuklanan 4 kişinin mahkemesi başladı.

16.01.2014 14:53

Hollanda'nın Lahey kentinde Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin 2005 yılındaki suikastı ile bağlantılı olarak tutuklanan 4 kişinin mahkemesi başladı.

1 Mart 2009 yılında mahkemenin göreve başlaması sonrası toplamda 21 kişinin hayatını kaybettiği dava ile ilgili Hizbullah üyesi olan Mustafa Bedreddin, Salim Ayyaş, Huseyin Oneyssi ve Esad Sabra gıyabında yargılanacak. Davada ayrıca 5. şüpheli olarak gösterilen Hasan Habib Merhi'nin ise davaya sonradan davaya dahil edilebileceği ve dosyanın birleştirilebileceği belirtildi.

Dava boyunca 500 tanığın dinleneceği ve duruşmanın aylar belki de yıllar sürebileceği belirtilirken mahkemenin başyargıcı David Re yaptığı açıklamada, "Savcı bu davada yüzlerce tanıkla görüşme niyetinde ve binlerce belge ibraz edilecek" dedi. Davacı Norman Farrell ise açıklamasında, "Aralarında önemli miktarda telefon data kayıtlarının da bulunduğu, kanıtlar faillerin gerçek kimlikleri konusunda iz verebilir" dedi. Hizbullah lideri Nasrallah ise İsrail'in uydu vasıtasıyla Hariri'nin hareketlerini takip ettiğini ve suikastı planladığını belirtti.

Mahkemede görülen davada ayrıca Hariri'nin suikasta uğramadan önce gün içinde çekilmiş olan fotoğraflarına da yer verildi. Mahkeme ilk olarak saldırı sonrası hurda haline gelen konvoy araçlarını gösterirken ayrıca patlama alanına dair fotoğrafları yayınlandı. 300 metrelik mesafe boyunca zarar gören binalar, kırılan pencereler fotoğraflarda yer aldı. Mahkeme ayrıca Hariri'nin parlamento binasına gelişi, çıkışı ve korumaların aldıkları pozisyonlara dair fotoğraflara yer verdi. Hariri'nin program dışı fotoğraflarına da yer veren mahkeme başbakanın bir grup kadın ile bir kafede bir süre sohbet ettiği fotoğraflarda gösterdi. Son olarak Hariri'nin konvoyundaki araçlara dair ayrıntılar veren mahkeme heyeti Hariri'nin konvoyunda her türlü sağlık sorununa karşın bir ambulans bulunduğunu, konvoyda 6 araç bulunduğunu ve Hariri'nin aracının konvoyda 3. Sırada Mercedes marka bir araçla yer aldığını belirtti.

2005 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu aralarında Başbakan Refik Hariri'nin de bulunduğu 21 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer saldırının sorumlusu olarak Lübnan'daki Hizbullah güçlerini göstermişti. - LAHEY

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Suikasta Uğrayan Lübnan Başbakanı Hariri'nin Davası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement