Aladağ'la 30 Milyon Doları Yakaladı 50 Milyon Dolarlık Yatırıma Girişti - Son Dakika
Ekonomi

Aladağ'la 30 Milyon Doları Yakaladı 50 Milyon Dolarlık Yatırıma Girişti

Aladağ\'la 30 Milyon Doları Yakaladı 50 Milyon Dolarlık Yatırıma Girişti

Saray Halı ve Saray Çiftliği'nin Patronu Necati Kurmel, Adana Aladağ'daki Krom Madeninde 50 Milyon Dolarlık "Ayrıştırma" Tesisi Yatırımı Başlattı. Tesisin 15 Milyon Dolarlık Bölümünü Devreye Almak Üzere Olan Kurmel, 35 Milyon Dolarlık İkinci Adımın Hazırlığına da Girişti. Krom Fiyatlarının Ton Başına 600 Dolara Çıkması Kurmel'in Pınar Madencilik'inin Cirosunu 30 Milyon Dolara Yükseltti.

14.04.2008 01:33

Saray Halı ve Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, Adana Aladağ’daki krom madeninde 50 milyon dolarlık "ayrıştırma" tesisi yatırımı başlattı. Tesisin 15 milyon dolarlık bölümünü devreye almak üzere olan Kurmel, 35 milyon dolarlık ikinci adımın hazırlığına da girişti. Krom fiyatlarının ton başına 600 dolara çıkması Kurmel’in Pınar Madencilik’inin cirosunu 30 milyon dolara yükseltti.

SARAY Halı ile Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, Adana’nın Aladağ ilçesinde 42 yıldır işlettiği krom madeninde yıllık cironun 30 milyon dolara çıkması üzerine 50 milyon dolarlık yeni yatırıma girişti. Kurmel’in sahibi olduğu Pınar Madencilik, krom ayrıştırmaya dönük tesisin 15 milyon dolarlık bölümünü tamamlarken, 35 milyon dolarlık bölümü için de hazırlıklara başladı.

KROM FİYATLARI YÜKSELDİ: Aladağ’daki krom madenini 42 yıl önce amcazadesiyle birlikte işletmeye başladıklarını belirten Necati Kurmel, şunları söyledi: "Kromun tonu 100 dolara çıktığı zaman sevinirdik. Çünkü, o zaman az da olsa para kazanabilecek noktaya gelirdik. Son birkaç yıldır krom fiyatları müthiş arttı. Bu durum Çin’in büyük alıcı olarak piyasaya girmesinden kaynaklandı. Bugün kromun tonu 600 dolar dolayında. Bizim de yıllık ciromuz 30 milyon dolara kadar çıktı. Krom fiyatlarının yükselişi sürecek gibi görünüyor. Bu durumda bizim de ciromuz belki gelecek yıl 100 milyon dolara çıkabilir."

20 BİN BAŞ HAYVAN VAR: Necati Kurmel, Saray Çiftliği’nin de yıldan yıla büyümeye devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Kayseri ve Adana’daki tesislerimizde toplam hayvan varlığımız 20 bin başa yükseldi. Saray Çiftliği’nin yıllık cirosu 50 milyon doları buldu. Günlük süt üretimimiz 30 tonu buldu. Sütteki bakteri sayısını da 30 binin de altına indirdik. Başka kentlere dağılmadan, bulunduğumuz bölgede yer buldukça hayvan varlığımızı daha da artıracağız."

20’den fazla okul ve yurt yaptırdı ’Hayır işi değil borç ödemek’ dedi

NECATİ Kurmel, Pınar Madencilik şirketinin faaliyet gösterdiği Adana’nın Aladağ İlçesi’nde yaptırdığı erkek ve kız öğrenci yurdunun açılışını yaptı, 500 kişilik spor salonunun da temelini attı. Temel atma törenine Adana Valisi İlhan Atış da katıldı. Necati Kurmel, "Aladağ’da ilk liseyi 15 yıl önce yaptırdık. Geçen yıl bir lise daha ekledik. Liselere biraz uzaktan gelen çocuklarımız sıkıntı çekiyordu, şimdi onlara yurt da yaptırdık. Yakında spor salonları da olacak. Ayrıca buraya bir polis karakoluyla, görev yapacak polisler için de lojman yaptıracağız. Bunları ben ’hayırseverlik’ olarak görmüyorum. Okumadan, kolay ekmeğe ulaşabilen bir işadamı olarak okulları, yurtları yaptırmayı ’borç’ sayıyorum" dedi. Kurmel, Kayseri, Adana ve İstanbul’da yaptırdığı okul ve yurtların sayısının 20’yi aştığını söyledi.

Kurmel: Ölene kadar okul yaptırırım, sonra torunlarım da yapsın

NECATİ Kurmel, Adana Aladağ’daki yurt açılış ve spor salonunun temel atma törenine eşi Melahat Kurmel olmak üzere çocukları ve torunlarıyla birlikte katıldı. Kurmel, torunlarına şöyle seslendi: "Ömrüm yettikçe okul yaptırmaya devam edeceğim. Çocuklarım ve torunlarımla huzurunuzdayız. Onlara da sesleniyorum. Benden sonra siz de aynı şekilde okul yaptırmaya devam edin."

Atış: Türkiye çadır devleti değil, ilelebet laik kalacak

ADANA Valisi İlhan Atış, Necati Kurmel’in Aladağ’da yaptırdığı erkek ve kız öğrenci yurtlarının açılış, spor salonunun temel atma töreninde şunları söyledi: " Türkiye Cumhuriyeti, laik, demokratik, hukuk devletidir. Türkiye’nin bu yapısı değişmez, izin vermeyiz. Türkiye çadır devleti değildir. Devletimizin bu yapısını bileğimizin gücüyle oluşturduk. İlelebet yaşatmaya devam edeceğiz. Bu da çocuklarımızın Atatürk ilkelerine bağlı şekilde eğitilmesiyle olur."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Aladağ'la 30 Milyon Doları Yakaladı 50 Milyon Dolarlık Yatırıma Girişti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement