Çin Ekonomiyi Ele Geçiriyor - Son Dakika
Ekonomi

Çin Ekonomiyi Ele Geçiriyor

Çin Ekonomiyi Ele Geçiriyor

Piyasa Değeri, Son Bir Yılda Yüzde 46.8 Düşmesine Rağmen Çin'in Petrochina Kuruluşu, "Dünyanın En Değerli Şirketi" Unvanını Koruyor.

05.08.2009 08:58

Çin Halk Cumhuriyeti'nin petrol kuruluşu PetroChina'nın piyasa değerinde yaşanan yüzde 46.8 gibi büyük erosyona karşın, "Dünyanın en değerli şirketi" unvanını koruduğu bildirildi. Bu arada, dünyanın en değerli dört şirketinden üçünün Çin şirketi olduğu da belirlendi.

The Economist dergisi, son sayısında 29 Temmuz itibariyle piyasa kapitalizasyonu açısından "Dünyanın en değerli 12 şirketi" listesi yayımladı. Listenin başında Çin Halk Cumhuriyeti'nin PetroChina kuruluşu bulunuyor.

PetroChina, piyasa değerinde önceki yılın eş dönemine göre yüzde 46.8 gibi büyük bir gerileme yaşanmasına rağmen listedeki birinci sırayı korudu.

Bu arada, en değerli dört şirketin üçünün, Çin'e ait olması da dikkat çekti. Listede PetroChina'nın ardından ABD'li petrol dev Exxon Mobil 2., Çin'in Industrial and Commercial Bank of China 3., China Mobile ise 4. sırada bulunuyor.

Microsoft'un (ABD) beşinci olduğu listedeki 12 şirketten yedisinin banka yada petrol kuruluşu olması da, dikkat çekilen diğer bir unsur oldu.

Listede ABD'li perakende zinciri Wal-Mart 6., China Construction Bank 7., Johnson & Johnson (ABD) 8., Procter & Gamble (ABD) 9., Royal Ducht Shell (Hollanda-Britanya) 10., HSBC (Britanya) 11. ve Petrobras (Brezilya) 12. olarak yer aldı.

lThe Economist, Wal-Mart, Johnson & Johnson ile Procter & Gamble'nin son bir yıl listede basamak tırmandığına işaret ederken Microsoft'un, piyasa değeri yönünden, ondan sekiz kat daha fazla gelir ve 10 bin fazla çalışanı olan Royal Dutch Shell'i geri bıraktığına dikkat çekti.

-TÜMÜ DEĞER YİTİRDİ-

Bu arada, The Economist, dünyanın en değerli 12 şirketin tümünün son bir yılda değer yitirmiş olmasına da vurgu yaptı. Dergi tarafından yayımlanan verilere göre, 29 Temmuz itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, en büyük gerilemeler, PetroChina, (yüzde 46.8), China Mobile (yüzde 39.9), Royal Dutch Shell (yüzde 38.6), Petrobras (yüzde 33.3) ve Exxon Mobil'de (yüzde 30.9) görüldü.

Öte yandan, aynı süre içerisinde Industrial and Commercial Bank of China'nın değeri yüzde 26.4 percent azalırken, HSBC ve Microsoft'ta yüzde 17.8 ve yüzde 15.9 düşüşler meydana geldi.

Geri kalan şirketler ve değer düşüşleri şöyle: Johnson & Johnson (yüzde 11.9), Procter & Gamble (yüzde 11.3), China Construction Bank (yüzde 5.6) ve Wal-Mart (yüzde 4.6).(ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Çin Ekonomiyi Ele Geçiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement