Elektirkte Yeni İhaleler Eylül'de - Son Dakika
Ekonomi

Elektirkte Yeni İhaleler Eylül'de

Elektirkte Yeni İhaleler Eylül\'de

Toplam gelir beklentisi 16 -17 milyar doları bulan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde tamamlanamayan dev ihaleler sonbaharda yeniden başlıyor.

28.06.2012 09:04

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu, devri gerçekleşmeyen ihaleler için yeni hazırlıkların hızla devam ettiğini söyledi.

Dünya Gazetesinin haberine göre, Aras hariç 7'si için 2010 yılında yapılan toplam 8 bölgenin ihalesine talip olan şirketler, toplamı 10 milyar 419.6 milyon doları bulan tekliflerle ihaleleri kazanmış ancak bazıları peşinat ve taksit ödemelerini yapamadıkları için bu ihaleler sonuçsuz kalmıştı. ÖİB Başkanı Aksu, "Hazırlıklarımız sürüyor. Tam tarih veremem ama 2-3 aya kadar ihaleler için yeniden hazır oluruz. Bu bölgelerin özelleştirmeleri sonbahara yapılacak" dedi.

Mevcut durum itibariyle devri gerçekleşmeyen 8 bölge var. Bunlardan bazıları için beşinci en yüksek teklif verenlere sıra gelmiş durumda. ÖİB, bu firmalarla görüşmeleri sürdürüyor. İstanbul Anadolu Yakası'nın 1 milyar 321 milyon dolar bedelle beşinci en yüksek teklifi veren CENGİZ-KOLİN-LİMGAZ grubuna devri çalışmaları yapılıyor. Ancak bu devir gerçekleşmezse yeniden ihaleye gidilecek. Yine Toroslar bölgesi için 1 milyar 851 milyan dolar bedelle beşinci en yüksek teklifi veren EMKAT'la devir çalışmaları yapılıyor.

Dicle ve Vangölü için en yüksek teklif sahipleriyle devir çalışmaları sürüyor. Aras'ta Danıştay'ın iptal kararına yapılan temyiz başvurusunun sonucu bekleniyor. Eğer bu devirler gerçekleşemezse toplam sekiz bölge için ihaleler sonbaharda yeniden gündeme gelecek.

İhaleyi kazanan birçok dağıtım şirketi, kayıp-kaçak oranı konusunda EPDK verilerinin gerçekle uyuşmadığı görüşünde. Bu konunun EPDK ile şirketler arasında sürekli tartışıldığı belirtiliyor. Firmalar resmi olarak açıklamamakla birlikte, kayıp kaçak oranı konusunda idare ile firmaların farklı tespitlerinin de ihalelerde tıkayıcı bir rol oynadığı, bazı firmaların "kayıp kaçak oranı bize söylenenden fazla, teminatlarımızı yakamazsınız" diyerek dava açtığı konuşuluyor.

ÖİB Başkanı Ahmet Aksu, "Dava açanlar var, açmayanlar var. Mahkemeler isterse görüş iletiriz. Kayıp kaçak oranı EPDK'nın konusu. Şartanamede düzenleyici kuruluş olarak EPDK belirtiliyor. Teminatların yanması mevzuatla ilgili. Bu konuda taviz olamaz. Bizim derdimiz teminatları yakmak değil, ihaleleri tamamlamak" diye konuştu.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Elektirkte Yeni İhaleler Eylül'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement