'Fındıkta Rekolte Çok Düşük, Üreticinin Borçlarının Ertelenmesini Talep Edeceğiz' - Son Dakika
Ekonomi

'Fındıkta Rekolte Çok Düşük, Üreticinin Borçlarının Ertelenmesini Talep Edeceğiz'

\'Fındıkta Rekolte Çok Düşük, Üreticinin Borçlarının Ertelenmesini Talep Edeceğiz\'

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı, 2011 fındık rekoltesinin çok düşük gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, yeni hükümetten üretici borçlarının ertelenmesini talep edeceklerini söyledi.

06.07.2011 17:45

Akbaşlı, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Fiskobirlik, Tarım İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası temsilcilerinin oluşturduğu sekiz kişilik Rekolte Tespit Komisyonu'nun, Giresun'un Bulancak İlçesi Erdoğan Köyü'ndeki çalışmalarına eşlik ederek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Özer Akbaşlı, rekolte tespit çalışmalarının son gününe girildiğini ve resmi rakamların yarın açıklanacağını ifade etti. Akbaşlı, "Komisyon çalışmalarını bahçede takip ediyoruz. Tahmini rekolte çalışmasının sonuçları yarın kamuoyuna açıklanacak. Fakat bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen tahmini sonuç 45- 50 bin ton civarında. Giresun ilinin ortalama 120 bin ton olan fındık üretiminden yola çıktığımızda, 45- 50 bin ton arası rekolte beklentisi fındık üretiminin bu yıl üçte bir olacağını işaret ediyor. Bu üreticimiz açısından son derece kötü bir tablodur. Allah üreticilerimizin yardımcısı olsun" diye konuştu.

Akbaşlı, üretim kaybından ortaya çıkabilecek üretici sıkıntılarını rapor haline getirdiklerini kaydetti. Akbaşlı, "Rekoltenin düşük olacağını önceki çalışmalarımızın ardından söylemiştik. Bunun üzerine üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 2012 hasadının sonuna kadar ertelenmesi, tarım desteklerinin gününden önce verilmesi, bu yıl için gerekli olacak kredi ihtiyaçlarının karşılanması, TARSİM Sigorta Poliçe bedellerinin bir defaya mahsus olmak üzere devlet tarafından ödenmesi gibi altı maddelik bir liste hazırladık. Bunları başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşa ilettik. Önümüzdeki günlerde de yeni hükümetin kurulmasının ardından bölge milletvekillerini ziyaret ederek bu konudaki istekleri ve çiftçinin sıkıntılarını aktaracağız" dedi.

Keşap Fındık Üreticiler Birliği Başkanı Mustafa Şahin de geçen yıllara göre rekoltenin son derece düşük olmasını beklediklerini söyledi. Şahin, "Tespitlere göre fındığın tozlanma yapamaması nedeniyle verim düşüklüğü yaşanacağını görüyoruz. Rekoltenin düşük olacağını beklediğimizi söylemiştik ama bu kadar düşük olacağını ummuyorduk" diye konuştu. - Giresun/ Bulancak

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Fındıkta Rekolte Çok Düşük, Üreticinin Borçlarının Ertelenmesini Talep Edeceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement