Lapseki Kirazında 6 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Lapseki Kirazında 6 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Lapseki Kirazında 6 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde 2015 yılında 8735 dekar alanda bulunan 200 binden fazla dikili meyve ağaçlarından 6 bin tona yakın kiraz rekoltesi bekleniyor.

13.04.2015 10:41

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde 2015 yılında 8735 dekar alanda bulunan 200 binden fazla dikili meyve ağaçlarından 6 bin tona yakın kiraz rekoltesi bekleniyor.

Çanakkale bölgesinde yıllık ortalama 10 bin ton kiraz rekoltesinin yüzde 60'ını karşılayan Lapseki ilçesinde üreticiler 2015 yılında 6 bin ton kiraz hasadı bekliyor. Lapseki ilçesinde 30 yıldan bu yana meyve üreticiliği yapan Hüseyin Tekin (50) kiraz ağaçlarında oluşan gözlerin çok formda olduğunu belirterek yüksek verim elde edileceğini kaydetti. Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim ilçenin meyve üretiminde oldukça verimli topraklara sahip olduğunu hatırlatarak, "Meyve bahçelerinde özellikle kiraz ve şeftali ağaçlarımız çiçeklendi. Üreticilerimiz ilaçlama ve budama çalışmalarını sürdürüyorlar. Özellikle Lapseki kirazında normal şartlarda üretilen 6 bin ton kirazın 3 bin 500 tondan fazlası ihracat firmaları aracılığıyla İngiltere, Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine pazarlanıyor. 200 binden fazla kiraz ağacı olan ilçede pazar payının artması ve ürünlerin kalite kazanması için 2013 yılından bu yana başlatılan markalaşma projesi var. Üreticilerimiz özellikle 2015 yılında bereketli bir dönem geçirmeyi bekliyor" dedi.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ MEYVE ZARARLILARIYLA MÜCADELE EDİYOR

Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü meyve zararlılarıyla mücadeleyi sürdürüyor. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Uyanık meyve bahçelerinin haşerelerden etkilenerek herhangi bir zarar görmemesi için yapışkan tuzaklar asıldığını söyledi. Uyanık yaptığı açıklamada, "İlçe merkezi başta olmak üzere Çardak, Umurbey beldeleri ile kirazda öncü köylerden olan Subaşı ve Yenice köylerinde 9 adet yapışkan tuzak kuruldu. Bu işlemdeki asıl amacımız, kiraz sineği diye tabir ettiğimiz haşaratlar ile doğu meyve ve şeftali güvesinin zararlarını tespit edeceğiz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan ziraat mühendislerimiz tarafından belirli dönemlerde asılan yapışkan tuzaklar kontrol edilecek. Olumsuzluk durumunda köylülerimizi İnternet ortamından ve köy muhtarlıklarına asılacak ilanlarla uyaracağız. Bu yıl üreticilerimiz borçlarını verimli bir hasat dönemiyle sonlandırma ümidinde. İnşallah üreticilerimiz açısından hem kiraz hem de şeftali hasadında bereketli bir dönem olur" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Lapseki Kirazında 6 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement